Európai Filmdíj – Jonathan Glazer filmjét jelölte a legtöbb díjra az Európai Filmakadémia


the-zone-of-interests-muanyag-egbolt-27

Az Európai Filmakadémia (EFA) november 7-én videóüzenetben jelentette be az idei Európai Filmdíj-jelöléseket. A legtöbb, öt kategóriában Jonathan Glazer Zone of Interest című holokausztdrámáját jelölték a díjra. Az animációs és a rövidfilmes kategóriában magyar nominált is szerepel: a Műanyag égbolt és a 27.

A brit Glazer filmje, amely Rudolf Höss auschwitzi táborparancsnokról és családjáról szól, a legjobb film, rendező és forgatókönyv díját is elnyerheti, emellett a színészi kategóriákban két főszereplője, Sandra Hüller és Christian Friedel is esélyes az Európai Filmdíjra. A legjobb európai film mezőnyében szerepel még a finn Aki Kaurismäki Hulló levelek című románca, a francia Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című családi drámája, az olasz Matteo Garrone Io Capitano című bevándorlódrámája és a lengyel Agnieszka Holland Green Border című, a lengyel-fehérorosz határon játszódó menekültdrámája. A legjobb rendező-kategóriába mind az öt film rendezője bejutott.

Az Egy zuhanás anatómiája, amely idén elnyerte az Arany Pálma díjat Cannes-ban, négy kategóriában kapott jelölést az Európai Filmdíjra. Sandra Hüllert a Zone of Interest és az Egy zuhanás anatómiája című filmben nyújtott alakításáért is jelölték a legjobb európai színésznő díjára. Ebben a mezőnyben vele együtt Alma Pöysti (Hulló levelek), Leonie Benesch (A tanári szoba), Mia McKenna (Hogyan szexeljünk?) és Eka Chavleishvili (Blackbird Blackbird Blackberry) szerepel még. A Zone of Interest férfi főszereplője, Christian Friedel mellett Jussi Vatanen (Hulló levelek), Mads Mikkelsen (The Promised Land), Josh O’Connor (La Chimera) és Thomas Schubert (Tűzvörös égbolt) is jelölést kapott a legjobb színész kategóriában.

A dokumentumfilmes mezőnyből az Apolonia, Apolonia, a Four Daughters, a Motherland, az On the Adamant és a Smoke Sauna Sisterhood kapott jelölést. A legjobb forgatókönyvíró díját Justine Triet és Arthur Harari (Egy zuhanás anatómiája), Aki Kaurismäki (Hulló levelek), Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz-Sieczko és Agnieszka Holland (Green Border) vagy Ilker Catak és Johannes Duncker (A tanári szoba) kaphatja. A FIPRESCI Európai felfedezés díjának jelöltje A méhek húszezer fajtája, a Hogyan szexeljünk?, a La Palisiada, a Safe Place, a The Quiet Migration és a Vincent Must Die.

Már korábban bejelentették, hogy az európai animációs filmek mezőnyében jelölést kapott a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp technikával készült alkotása, amely 2123-ban játszódik, egy olyan jövőben, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. A kategóriában az A Greyhound of a Girl, a Chicken For Linda!, a Robot Dreams és a The Amazing Maurice is esélyes a díjra.

A rövidfilmes jelöltek között szerepel Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott animációs filmje. A 11 perces alkotás főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot. A rövidfilm-kategóriában az Aqueronte, a Daydreaming So Vividly About Our Spanish Holidays, a Flores Del Otro Patio és a Hardly Working című produkciókat is jelölte díjára az Európai Filmakadémia.

Az Európai Filmdíj-jelölésekről a 4600 fős filmakadémia tagsága döntött. Az Európai Filmdíjakat idén december 9-én adják át Berlinben.

Forrás: MTI

2023.11.12