Magyar könyv nyert a formatervezés ''Oscar-díjának'' tartott Red Dot Award pályázaton


hej-fiuk-az-elet-megiscsak-szep-red-dot-award

Budapest után Berlinben is díjat nyert a Hej Fiúk, az élet mégiscsak szép címmel megjelent hadinapló. A világ legprominensebb tervezői megmérettetésének tartott Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2023-as pályázatán a kötetnek Best of the Best díjat ítéltek. Az impozáns, 676 oldalas kiadvány korábban a Magyar Könyvtervezés 2022 díj kategóriagyőzteseként hívta fel magára a figyelmet.

A Red Dot Award díját 2023. november 3-án Berlinben vehette át a könyv kiadója és projektvezetője, a naplóbejegyzéseket író ezredes dédunokája, Katona András építész, valamint Orbán Péter tervezőgrafikus, aki kollégájával, Nagy Dániellel kézműves igényességgel alakította ki a kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó könyvtárgyat. A könyv szerkesztése és kutatása Nagy Balázs Albert történész munkáját dicséri.

hej-fiuk-az-elet-megiscsak-szep-red-dot-award

Vitéz Lakatos Ferenc ezredes a legmagasabb rendfokozatú tiszt, akinek napról napra vezetett tiszti naplója fennmaradt Budapest ostromáról, de a könyv tartalma messze túlterjed az 1944-1945-ös eseményeken. Első feljegyzései 1915-ből, zászlós korából származnak, epizódokat örökített meg a két világháború közötti időszakban is, majd a hadifogság kalandjaiba és a szocializmus évtizedeibe pillanthat az olvasó. Egy hazáját rajongásig szerető katonatisztet ismerhetünk meg, aki megjárta a lövészárkok csatazajos világát, volt bátorsága, és tetemre hívta Hitlert, megjárta az erdélyi hadjáratot, és a budai ostrom hadosztály-parancsnokaként megtagadta a német kitörési parancsot.

A két világháborút megjárt veterán kanyargós életútját, a Monarchia Vaskoronarenddel kitüntetett tisztjéből idős korára termelőszövetkezeti írnokká lett hős sorsát a kötet számos eszközzel érzékelteti. A terjedelmes szövegkorpuszt mintegy száz még ismeretlen, egykorú fénykép illusztrálja, továbbá térképek, organogramok és széljegyzetek, amelyek mind az olvasó tájékoztatását szolgálják.

hej-fiuk-az-elet-megiscsak-szep-red-dot-award

A kiadvány jelenleg magán kiadásban érhető el a hadinaplo.hu weboldalon.

OTS üzleti sajtószolgálat

2023.11.11