A 22. Győri Könyvszalon sajtótájékoztatója

Szilvási Krisztián tudósítása

22-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

2023. november 10. és 12. között kerül sor a 22. Győri Könyvszalonra a Győri Nemzeti Színházban és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában: a 120 program között idén is helyet kaptak a kötetbemutatók mellett színpadi és zenés produkciók, valamint műsorok, beszélgetések, kiállítás, gyerekeknek szóló rendezvények.

Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere örömmel üdvözölte, hogy a Győri Könyvszalon rendezvénye az elmúlt évek nehézségei után végre visszatérhet eredeti volumenéhez és helyszínként a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára mellett a Győri Nemzeti Színház épületébe. „A 22 már egy jelentős szám, és Győr a kulturális élet egyik vidéki fellegvára, ahol szeretik a kultúrát és a művészeteket.” Köszönetet mondott az intézmény igazgatójának, dr. Horváth Sándor Domonkosnak és csapatának, akik garanciát jelentenek a minőségi rendezvények megszervezésére: „A Könyvszalon időpontján kívül Győrben folyamatosan részt vesznek a kulturális életben. … Fontos, hogy felkaroljuk, hogy olvasni jó!

22-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató röviden felidézte a Győri Könyvszalonok helyszíneinek történetét: az első hét év kétezer négyzetméteres sátorban töltött megvalósulása után ‒ „kicsit kényszerből” ugyan, de mindenképpen a rendezvény előnyére fordítva a szükségszerűséget ‒ sikerült egyre jobban összemelegedni a Győri Nemzeti Színházzal, amely azóta is remek tereket biztosít a sokszínű programoknak. „Győrben a szív mindig nagyon kedvelt szimbólum, és a színházban a Nagyszínpad az, ami pumpálja a vérkeringést, a tömeget, ez hozza azt a 15-20 ezer látogatót, akik részt vesznek a rendezvényen.” A két intézmény közötti kapcsolatról szólva kiemelten említette a Könyvszalon kortárs drámaíró versenyét, amely Bakos-Kiss Gáborral, a teátrum igazgatójával karöltve néhány éve sikeresen újult meg Dráma a Szalonban címmel, remek izgalmakat kínálva a közönségnek.

22-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

Az együttműködő partnerek említésének sorában dr. Horváth Sándor Domonkos ezután a Generációk Művelődési Háza igazgatójához, Kokas Évához fordult, kiemelve azt az „együttgondolkodási összhangot”, amellyel a kezdetek óta, 22 éve színesítik a programkínálatot. Így idén is várják a kisebb és nagyobb gyerekeket, valamint szüleiket a színház épületének aulájában kialakított Mesekuckóban, ahol három napon át váltják majd egymást a könyvbemutatók (M. Kácsor Zoltán, Beh Mariann, Szűcs Kinga), kreatív gyerekfoglalkozások, játszóházak (Takács Viktória, Tóth Laura, Bojti Anna, Nattán-Angeli Nóra, Jankó-Lulity Barbara), kisebb zenés produkciók (Töreky Zsuzsi, Gerbert Judit, Váray László, Péntek Ági, Farnadi Tamara), mese és drámajáték (Szántó Dani). Illetve Kokas Éva említést tett az idei Könyvszalon Alkotói Díját kapó Zalán Tibor két versére kiírt, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló rajzpályázatról is, amelyre 168 alkotás érkezett – közülük 10-10 kiválasztott rajz díszíti majd a Mesekuckó falait.

22-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

A Könyvszalon megvalósulásával kapcsolatban dr. Horváth Sándor Domonkos elmondta, hogy bár a főszervező a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, de a társszervezetek komoly teammunkájának és együttműködésének eredményeként áll össze és valósul meg a három nap, amelyben a könyvtár valamennyi munkatársa részt vesz különböző feladatkörökben. A közel 120 program szakmai kínálatának „kulcsszereplője” azonban F. Sipos Bea, aki röviden ismertette a 2023-as Győri Könyvszalon tartalmát és keresztmetszetét. „A színház épületében és a könyvtárban összesen hat helyszín áll rendelkezésre, és ezt maximálisan kihasználjuk az idén is, a hetedik helyszín pedig maga a könyvvásár tér” ‒ mondta el, majd tematikusan sorra vette az említett színtereket. A kisebb könyvbemutatóknak a színház csillárszintjén felállított Pódiumszínpad ad helyet (pl. Gáspár András, Pörös Géza, Iancu Laura, Zöldy Pál, Réz András, Gerlóczy Márton, Reisinger Attila), míg a Kisfaludy Teremben szintén könyvbemutatók és beszélgetések (például Zalán Tibor, Bán Mór, Fűzfa Balázs, Werner Krisztina, Fábián Janka, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Hefter László, Cserna-Szabó András, Vámos Miklós, Turczi István, Földes László Hobo), illetve az esti órákban színpadi produkciók várják az érdeklődőket.

22-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

A Nagyszínházban a – felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló – zenés színpadi programok mellett szintén hallhatók lesznek beszélgetések Kepes Andrással, Jakupcsek Gabriellával, Almási Kittivel, Kádár Annamáriával, Borbás Marcsival. Mindezek mellett a Kisfaludy Károly Könyvtár épülete is várja az érdeklődőket a pénteki és szombati napokon a második emeleti rendezvényterembe és a Muzeális gyűjteménybe (3. emelet). Itt számos helyi kiadvány mutatkozik majd be (pl. Juhász Attila, Benkő László, Illés Krisztina), illetve olyan érdekességek, mint például az Országos Széchényi Könyvtár kiadásában megjelent Chronica Hungarorum 1473, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár idei kiadványai, vagy a könyvtár égisze alatt megjelenő Petőfi Győrben – Az élő, a Hangzó és a Zengő Petőfi kötetek bemutatója (Jánosi Zoltán), amelyek a költő születésének 200. évfordulója alkalmából – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően – szervezett, a tavasszal a Városháza dísztermében zajlott kétnapos konferencia, a Kisfaludy Károly Könyvtárban lebonyolított versmondó verseny és az Egyetemi Hangversenyteremben ősszel megrendezett énekeltvers fesztivál (és kerekasztal-beszélgetés) anyagaiból álltak össze és jöttek létre.

A Könyvszalon egy nulladik napi programmal november 9-én, csütörtökön délután 17 órakor kezdődik a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében egy emlékkiállítással: hosszú évekig tudósított és vezetett beszélgetéseket, ezáltal vitte országszerte hírét a Győri Könyvszalonnak a 2015-ben elhunyt Antall István újságíró, szerkesztő, riporter, akinek grafikai munkái, akvarelljei, metszetei, plakát- és meghívótervei lesznek itt láthatók barátai neki/róla készített alkotásai mellett.

22-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

A részletes program a Győri Könyvszalon honlapján olvasható, a rendezvény műsorfüzete pedig innen tölthető le.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2023.11.06