Felavatták a francia nyelv nemzetközi központját Franciaországban


cite-internationale-de-la-langue-francaise

Egy észak-franciaországi reneszánsz kastélyban nyílt meg a francia nyelv nemzetközi központja, amely a frankofónia erejét és sokszínűségének elismerését kívánja szimbolizálni.

Mindazoknak, akik bárhol a világon franciául dolgoznak, alkotnak, gondolkodnak, írnak, játszanak és énekelnek, otthon kell érezniük magukat Villers-Cotterets-ben, ahol az új központot Emmanuel Macron államfő avatja fel” ‒ közölte a francia elnöki hivatal még a múlt héten.

A villers-cotterets-i kastély a francia reneszánsz művészet egyik gyöngyszeme, itt írta alá I. Ferenc francia király 1539-ben azt a rendeletet, amely kötelezővé tette a francia nyelv használatát a hivatalos szövegekben. Az elhagyatott műemléképületet a francia állam három év alatt teljesen felújítatta és átalakítatta „a frankofónia kastélyává”.

A világon ez az első projekt, amelyet a francia nyelvnek szentelnek, a hely a frankofónia lüktető szíve lesz” ‒ mondta Rima Abdul-Malak francia kulturális miniszter az AFP hírügynökségnek. „Ez a projekt egyesíti a francia nyelv erejét és sokszínűségének elismerését” ‒ tette hozzá.

A helyszín történetén kívül „a régió gazdasági és társadalmi nehézségei” is diktálták ezt a választást – jelezte az elnöki hivatal. A magas munkanélküliséggel és az ipari termelés eltűnésével Villers-Cotterets évek óta a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés egyik bástyája. A 10 ezer lakosú város polgármestere 2014 óta a Marine Le Pen által vezetett párthoz tartozó Franck Briffaut.

A központ koncepciójának kidolgozói arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ legnépesebb francia nyelvű országa ma már nem Franciaország, hanem a Kongói Demokratikus Köztársaság 100 millió lakosával. A legnagyobb város, ahol franciául beszélnek, pedig nem Párizs, hanem Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa.

A központ nem múzeum – hangsúlyozta az intézmény igazgatója, Paul Rondin. „Nem azért vagyunk itt, hogy megőrizzük a francia nyelvet, hanem hogy hagyjuk gazdagodni, és bemutassuk rendkívüli sokszínűségét” – mondta.

A francia nyelv nemzetközi központja egy több ezer műből álló könyvárral rendelkezik, ahol a látogatóknak a mesterséges intelligencia személyre szabott, interaktív módon megalkotott olvasási tanácsokat ad, ezenkívül a kastélyban előadásokat, fordítóknak konferenciákat és művészeknek rezidens programokat is szerveznek.

Villers-Cotterets-ban rendezik meg jövőre a Frankofónia csúcstalálkozója elnevezésű eseményt, amelyre 88 ország vezetői hivatalosak.

Forrás: MTI

2023.11.06