Elhunyt dr. Farnady László, a Széchenyi István Egyetem szolgáltató informatikájának megalapozója


farnady-laszlo

Életének 78. évében elhunyt dr. Farnady László ny. informatikai vezető, okl. képlékenyalakítási, melegtechnológiai mérnök, automatizálási szakmérnök, aki 1992. november 24-től 2006. március 26-ig a Széchenyi István Egyetem vezető munkatársa volt.

Dr. Farnady László felkészültségét, szellemiségét megalapozta, gyarapította, hogy a győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumban tanult, érettségizett. A Moszkvai Acél- és Ötvözetipari Egyetemen diplomázott. Frissdiplomásként a győri Magyar Vagon- és Gépgyárban kezdett dolgozni. A MAN programban az öntödei automatizálás tervezésében kapott motiváló feladatokat. Az Építésgazdasági és Szervezési Intézet győri, térségi központjában az első, bolgár számítógépekkel dolgozott. 1980-1991 között a Bánki Donát Műszaki Főiskola győri tagozatán automatizálási tárgyakat tanított.

1992-től informatikai vezetőként hatékonyan képviselte az intézményt a Hungarnet és a Huninet Egyesületekben. Ennek eredményeként történt meg az egyetem csatlakozása a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Programhoz (NIIF). Az első magyarországi internetes gerinchálózatot (HBONE) az NIIF hozta létre 1993-ban. Az első intézményi honlap összeállítója és szerkesztője volt dr. Farnady László.

Az Informatika tanszék óraadó tanáraként „Számítógép hálózatok” tárgyat oktatott, ehhez jegyzetet is írt. A felhasználóbarát informatika szakembereként sikeresen szorgalmazta az intézményben a más hazai egyetemi gyakorlat, példák szerint fejlesztett tanulmányi nyilvántartó programot. Alakító módon vett részt az 1996-ban indult kredites tantervek informatikai hátterének folyamatos fejlesztésében. Rendszeresen elemezte az előtanulmányi követelmények dokumentálásáról, az egymásra épülő tárgyakról keletkezett adatokat. Erre a munkára alapozva saját tanulmányi nyilvántartó programot fejlesztett, ami a Neptun rendszer bevezetéséig működött.

Kitartóan érvelő, mindig a háttérben maradó egyetemi szakemberként eredményesen, sikeresen alakította a győri egyetem informatikai fejlesztésének jövőképét, bekapcsolását az internet gyorsan változó világába. Közvetlen kollégáit mindig az intézmény ambíciózus frissdiplomásai közül választotta. Így szolgáltatóbarát gondolkodásmódja máig ható érték.

Családja, az egyetemi közösség mellett a győri egyetemi informatika folyamatosan bővülő szolgáltatásait használók is gyászolják.

Széchenyi István Egyetem

2023.11.05