Für Anikó duettlemezt készített


fur-aniko-fur-for-ten

Für For Ten címmel duettlemeze jelent meg Für Anikónak. A színművész negyedik stúdióalbumát 2024. január 25-én mutatja be az Örkény István Színházban.

Az ismert közreműködőkkel, mások mellett Heincz Gábor Bigával, Gerendás Péterrel, Petruska Andrással, Roy-jal, Nagy Ervinnel és Kálloy Molnár Péterrel készült lemez zeneszerzője Hrutka Róbert és Jamie Winchester volt, a dalok szövegeit Fekete György írta.

Legalább négy éve érlelődik a Für For Ten, ebbe persze a járvány is belejátszott. Számomra nem műfaji kérdés, miben veszek részt, csak azt nézem, hogy tudok-e neki örülni. Mácsai Pállal közösen éneklünk Dés László Így öten! formációjában, nemrég a Sportarénában volt így. Most tíz nagyszerű művésszel közösen rögzítettünk tizenkét dalt” ‒ idézte fel Für Anikó.

Az album mozaik a feje tetejére állt világról, az anyag szövegvilága párkapcsolati és közérzeti szálon fut. Az egyik a randizós-mozizós időszaktól az elhidegülésig, majd az igazi társ megtalálásáig követi nyomon az állomásokat, a szerzemények másik csoportja olyan aktuális témákat feszeget, mint a média működése, az ökológia, a háború, az elvándorlás, mindezt komoly-ironikus hangvételben.

Für Anikó duettpartnerei közül két művészt, Schrott Pétert és Schwartz Dávid Divót is egy szombathelyi Jézus Krisztus Szupersztár előadásban „szúrt ki”. Epres Attila tíz éven át volt kollégája az Örkény István Színházban, Nagy Ervinnel Dés László Duett-koncertjein szerepelt együtt. Szintén hallható a lemezen egy-egy énekkettősben Petruska András, Gerendás Péter, Heincz Gábor Biga, Hrutka Róbert, Kálloy Molnár Péter és Kohánszky Roy.

A közreműködő zenészek között találhatjuk a korábban Jamie Winchesterrel és Hrutka Róberttel együtt játszó csapat tagjait, azaz Borlai Gergőt (dob), Galambos Zoltánt (billentyűs hangszerek), Giret Gábort (basszusgitár), valamint Kaszás Pétert (dob) is.

A Jászai Mari-díjas, érdemes művész Für Anikó az Örkény István Színház alapító tagja. Már pályája kezdetén, a Madách Színházban számos zenés darab főszerepét (Olivér, Kabaré, A Vörös malom, Macskák) énekelte.

Első albuma, a Nőstény álom 2006-ban jelent meg Bereményi Géza dalszövegeivel és Hrutka Róbert zenéjével. Ezt 2010-ben követte a második, a Kitalált világ című, amelyet ugyanez a szerzőpáros jegyzett. A harmadik lemez a 2018-ban kiadott Magyar hangja vagyok volt, ennek szerzőgárdája (Hrutka Róbert, Jamie Winchester, Borlai Gergő, Fekete György) alapozta meg a most megjelent lemezt, a Für For Ten című CD-t, amely a Magneoton gondozásában látott napvilágot.

Forrás: MTI

2023.11.04