Parádés premier díjátadással

Újra színpadon A skarlát betű

skarlat-betu

2023. október 27-én került sor a Győri Balett világszínvonalú produkciójának, A skarlát betű című táncdrámának a bemutatójára. A balettrajongó közönség felejthetetlen estén vehetett részt. A lélek mélyére ható darab méltó zárásaként a legjobbaknak járó díjak is átadásra kerültek. Pénteken külön szólt a taps Luigi Ianonne-nak, szombaton Szentiványi Richardnak és Csepi Alexandrának.

A skarlát betű című drámai történetet elsőként a Győri Balett vitte balettszínpadra hat évvel ezelőtt. 2017-ben mutatták be a tánc nyelvére lefordított regényt, amely egy házasságtörésről, a kirekesztettségről, a megbélyegzésről mesél. A társulat akkor óriási sikert aratott a darabbal idehaza és Európa-szerte is. Velekei László a mű koreográfusa és Csepi Alexandra dramaturg úgy érezték, hogy van még annyi mondanivaló a darabban, amiért érdemes újragondolni a történetet, amelynek aktualitását nagyon is élőnek tartják. Az üzenet világos és egyértelmű: a minket körülvevő hangos és ítélkező közegben hogyan álljunk ki magunkért, az általunk fontosnak érzett értékekért, közben nem nyomni el másokat. Bár a főszerepeket ugyanazok alakítják – a Hester Prynne-t Matuza Adrienn, a lelkész, Arthur Dimmesdale szerepét Jekli Zoltán táncolja –, a produkció több vonásában is megújult. Új jelenetek, új zenei és látványelemek segítik a nézőt, hogy elragadja a táncos történet világa. A társulatnak pedig egy kiváló tapasztalat arról, hogy mennyivel másként fogadja a közönség az új köntösben megjelenő darabot, mennyire tudja átadni a tánc nyelvén az emberi sorsok mélyén rejlő érzelmeket.

audi-dij
Németh Kinga az Audi Hungária Zrt. részéről, Luigi Iannone táncművész és Velekei László, a Győri Balett igazgatója

A premier estéjén került átadásra a Győri Balett fő támogatója, az Audi Hungária Zrt. által 2014-ben alapított Minőségi Táncművészetért Díj, amelyet az idén Luigi Iannoni kapott. Másnap este a Kardirex Egészségügyi Központ 2003-ban alapított Kardirex – Győri Balett Művészeti Díját vehette át dr. Vasas Norbert centrumvezető főorvostól Szentiványi Richard táncművész és a 20 éves jubileumi különdíjat Csepi Alexandra dramaturg.

kardirex-dij
Velekei László igazgató a két díjazottal, Szentiványi Richard táncművésszel, Csepi Alexandra dramaturggal és a Kardirex vezetőjével, dr. Vasas Norberttel

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Fotók: Ambrus László (1-4. kép), Csapó Balázs (5-8. kép), Marcali Gábor (9. kép)

2023.10.31