''Jöjjenek a könyves, irodalmi fesztiválok…''

SzaSzi interjúja Grecsó Krisztiánnal

grecso-krisztian

A 22. Győri Könyvszalonra Grecsó Krisztián a Lányos apa című kötetével érkezik. Az írások körülbelül harmada a népszerű Nők Lapjában is megjelent. A lányos-apás könyvvel kapcsolatban – amelyről a közelgő győri találkozáson bizonyára többet is elárul – kérdeztük meg a nagyon elfoglalt, előadóként, íróként, költőként jól ismert alkotót.

A személyes „apatörténetek” mellett a szülővé válással kapcsolatos kihívások, az ilyenkor kavargó érzelmek is megszólaltak a kötetben. Melyik az az érzés, amit apaként a legnehezebben visel, legrosszabbul kezel?

A Lányos apa rovat csak egy ciklus a kötetben. Három ciklus van benne, a velünk élő múlttal indul, és a nevelődési helyzetekkel, példaképekkel zárul. E kettő közé ékelődik a szülővé válás misztériuma… Bizonyára mindenkinek van olyan, amit rosszul tűr, én a türelmetlenségemet viselem a legrosszabbul.

A kötetet a kritikák jellemzik terápiás írásként, naplószerű bejegyzésként is. Mennyire helytálló egyik vagy másik?

A kötet kétharmada hagyományos tárcanovellákból, novellákból áll. Csak a Lányos apa ciklus lép, léphet át egy alanyi határt. De terápiás írásról beszélni szerintem ott is tévedés. Az biztosan nem. Lehet vallomás, napló, tárca...

Azt hiszem, a rajongók többségének nagyon tetszik az írásaiban megjelenő őszinte hang. Ez elmondható a Lányos apára, de jellemzi az előadóművészetét is. A győri közönség is találkozhatott rendkívüli őszinteségével 2021-ben a Könyvszalonon, amikor Beck Zolival „hoztak magukból valamit”. Mennyire kitárulkozás ez? Hol a határ?

Én végletes ember vagyok, egyszerre nyílt és zárkózott, erővel védek határokat. Mások jogait, az intimitást, a szemérmet, a jogi ügyeket és mindent, ami nem tágítható ki, lehet általános élmény, tükörhelyzet, vagyis csak egy story magazin kitárulkozási szintjén marad.

Október 4-i Facebook-bejegyzésében búcsúzik a Lányos apától. Miért lett vége?

Valójában a lapban búcsúztam a rovattól, és azt az írást osztottam meg az Facebook-oldalamon. A kéretlen múzsaságot nem akartam a lányom nyakába varrni. Nem tudtam tartani azt az egyensúlyt, hogy magamat jobban kiadom, mint őt.

Elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg a későbbiekben – mondjuk a problémás kamaszkorban – lesz folytatás? Hiszen az is egy nagy tanulási időszak mindkét részről.

Sosem mondom, hogy soha, hiszen ezt sem hittem volna. Ki tudja, mit tartogat a szakmai sorsom. A kamaszkor nehéz ügy, innen ez még nem látszik lehetségesnek.

Rendkívüli gesztus vagy valami más, hogy a bejegyzés végén így búcsúzik: Isten áldja az édesanyákat?

Így is kezdődik az írás, hiszen ők voltak a rovat leghűségesebb, legőszintébb, legaktívabb olvasói. Temérdek levelet, véleményt, tanácsot kaptam. Az apák zárkózottabbak, bár lehet, hogy ők is olvasták.

Sok műfajban alkot. Mit jelent jelen lenni az előadóművészetben?

Nekem az előadóművészet az irodalmi pályám része, csak a saját műveimet adom elő, vagyis úgy vagyok a saját műveim interpretátora, mintha médiuma lennék. Akár a kötet. Fontos, hogy soha nem állok színpadra más műveivel, ez egy éles határ.

Mennyire kedveli a könyves ünnepeket, a közönséggel való személyes találkozásokat? Mennyire fontosak ezek?

Nagyon kellenek, sőt, továbbmegyek, fejlődni kell, jönnek, jöjjenek a könyves, irodalmi fesztiválok, hála az égnek, üdv nekik. Így is nagyon le vagyunk maradva a kortárs zenéhez és színházhoz képest.

Min dolgozik mostanában?

Egy nagy lélegzetvételű regényen dolgozom, de azt csak a Jóisten tudja, hogy kijön-e jövőre. Én csak kérni tudom őt, adjon hozzá elég erőt.

Kívánjuk, hogy így legyen!


Grecsó Krisztiánnal és Lányos apa című kötetével a 22. Győri Könyvszalonon 2023. november 12-én, vasárnap 17 órakor találkozhatnak az érdeklődők a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében, a rendezvény műsorfüzete pedig innen tölthető le.

SzaSzi
Fotó: Grecsó Krisztián engedélyével

2023.10.31