Az orosz geopolitikai gondolkodás és az ukrán háború előzményei

Vigóczki Máté György előadása Sopronban a győri MCC szervezésében

vigoczki-mate-mcc

Az MCC győri képzési központja első ízben szervezett kihelyezett szakmai rendezvényt október 25-én Sopronban, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnáziumban. Az eseményen az orosz-ukrán háború, a hibrid hadviselés és Oroszország nagyhatalmi ambíciói kerültek terítékre.

A pódiumbeszélgetés során Vigóczki Máté Györggyel, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatójával beszélgetett Kónya Máté, a győri MCC junior hallgatója. Melyek az előzményei az orosz-ukrán háborúnak? Milyen propagandagépezeteket használ Moszkva és milyeneket Washington? Mi is az a hibrid hadviselés? A közönség e kérdések mentén szerezhetett mélyebb ismereteket a háború geopolitikai vonatkozásairól és a 21. század új biztonságpolitikai kihívásairól.

vigoczki-mate-mcc

Vigóczki Máté kifejtette, hogy Oroszország történelmét már a tatárjárás időszakától végigkísérik a nagyhatalmi ambíciójából fakadó háborús konfliktusok. Az orosz politikai vezetésben, de a köznép szintjén is mélyen gyökerezik az a beidegződés és tapasztalat, hogy az ország számára a „baj” mindig nyugat irányából érkezik, hiszen a 16. századtól kezdve a fenyegető háborúknak mindig valamely európai ország volt a kezdeményezője. Gondoljunk itt a Bonaparte Napóleon vezette francia seregekre vagy a hitleri Németország által indított Barbarossa-hadműveletre. Az orosz geopolitikai gondolkodás évszázadok óta úgy érzékeli, hogy jobb a határokat a fővárostól, Moszkvától minél „kijjebb” tolni, tehát a potenciális veszélyt minél inkább távol tartani. Moszkva számára a prioritás az ország idegen ellenségtől való védelme, illetve a belső béke és stabilitás biztosítása, hiszen a történelemből fakadó tapasztalat az, hogy belső viszályok és anarchia idején Oroszországra komoly külső és belső veszélyek leselkedtek.

Ukrajna potenciális NATO tagsága e biztonsági szempontok szerint veszélyt jelent Moszkva számára, és ezért az orosz vezetés a fegyveres konfliktus kirobbantása mellett döntött. Oroszország szempontjából az ukrán kérdés már korábban napirendre került, hiszen a Krím-félsziget 2014-es annexióját és a Majdant követően folyamatosan „lebegett” a háborús konfliktus kirobbanásának lehetősége, mégpedig az orosz kisebbség által nagyszámban lakott kelet-ukrajnai területek bekebelezése érdekében. A hibrid háborút illetően Vigóczki Máté elmondta, hogy a 21. században a hagyományos, fegyveres hadviselés a konfliktusoknak már csak az egyik színterét jelenti, volumenét tekintve megegyező nagyságú küzdelem zajlik a kibertérben és titkosszolgálatok által manipulált információs hálózatokban. A háború lezárásának időpontját illetően sajnos nem lehet jóslatokba bocsátkozni, de az biztosan látszik, hogy az elhúzódó konfliktus mindkét fél erőforrásait és tartalékait felőröli.

vigoczki-mate-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2023. november 9-én, 17:30-kor lesz A 21. század válságai – Robbanhat a koszovói lőporoshordó? címmel, mely során Teszáry Miklóssal, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatójával lesz beszélgetés.

2023.10.29