Tűzön-vízen át

Premier a Győri Nemzeti Színházban – Bári Edit írása

tuzon-vizen-at-gyori-nemzeti-szinhaz

Előre hát mind, aki költő, / A néppel tűzön-vízen át!” ‒ írja Petőfi Sándor A XIX. század költői című versében. Nem véletlen, hogy Tűzön-vízen át címmel tűzte műsorára új darabját a Győri Nemzeti Színház, mivel Kszel Attila rendezése a magyar költészet két nagy géniuszának segítségével igazi irodalmi utazásra invitálja a közönséget.

Arany János és Petőfi Sándor, irodalmunk meghatározó alakjai életükben barátságot kötöttek, amely a kölcsönös tiszteleten, az azonos értékrenden alapult. Ennek a barátságnak a történetét, illetve a két poéta gyermekkori, ifjú-, majd felnőttkori életének meghatározó pillanatait meséli el az előadás sok versidézettel, humorral, megható jelenettel és Brahms muzsikájával.

A történet egy vombattal kezdődik. Ezt az Ausztráliában honos édes kis emlőst egy kislány, Sára kapta ajándékba, aki úgy gondolja, hogy az állatka nagyon nem érzi jól magát egy budapesti lakás harmadik emeletének az erkélyén, ezért sétáltatás közben „véletlenül” szabadon engedi a csodás Margitszigeten. Édesanyja és nagyapja kétségbeesetten kezdik keresni a kis szökevényt, miközben Sárát a tölgyfa alatt pihenő, idős Arany Jánosra bízzák, aki szívesen időzik ezen a helyen. A kislány élénk érdeklődésére pedig a költő mesélni kezd...

A néző hátradől, és megkezdi utazását, melynek során a szereplőkkel együtt végigéli a két poéta gyermekéveit, viszonyukat a családjukhoz, bohém diákkorukat, kalandozásukat a színház vagy a vándorszínészet világába, nélkülözéseiket és sikereiket. Megismeri az őket inspiráló, művészetükre ható családtagokat, pályatársakat, tanárokat, nagy elődöket.

Az előadás igazi szemezgetés a két költő életéből és a magyar irodalom ezen időszakából. Itt-ott felidézi a 2017-ben, szintén Kszel Attila rendezésében bemutatott Arany című előadás jeleneteit, hiszen abban az évben ünnepeltük a költő születésének 200. évfordulóját, 2023-ban pedig a szintén 200 éve született Petőfire emlékezünk.

A zenés színműben benne van minden, ami egy sikeres darabhoz kell: a rendkívül jó alakítást nyújtó színészek (egy-egy művész több karaktert is megjelenít), sok apró szórakoztató ötlet játékban, zenében, mozgásban, és nem utolsósorban kell a néző, hogy eljöjjön, megnézze az előadást, megdöbbenjen, nevessen, sírjon, tanuljon, vagy csak érezze jól magát.

A Tűzön-vízen át egy szerethető előadás, amely méltó emléket állít irodalomtörténetünk két szimbolikus egyéniségének. A darab 2023. október 21-től látható a színház Kisfaludy Termében.

A színdarab teljes szereposztása a Győri Nemzeti Színház honlapján tekinthető meg.

Bári Edit
Fotók: Komlósi Ádám

2023.10.25