PorondHódítók

Színjátszó klub a győri könyvtárban – SzaSzi írása

gracza-virag

Egy felmerülő igény és egy régóta dédelgetett terv találkozásából született meg a PorondHódítók elnevezésű színjátszó klub, amely kéthetente csütörtökön tartja összejöveteleit Gracza Virág színész vezetésével a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában. A kezdeményezésről a foglalkozásvezető mesélt magazinunknak.

A színjátszó klub vezetése nekem is egy próbaterep – mondja Gracza Virág –, egy kísérlet arra, hogy a színészként megtanult technikák pedagógiailag hogyan hasznosíthatók, fejleszthetők, hiszen nem vagyok drámapedagógus. Ez egy régóta dédelgetett terv, ami az eddigi élményeimből fakad. Pakson jártam középiskolába, ott kezdtem érdeklődni a színház világa iránt, csatlakoztam a helyi színjátszó körhöz. Annyira lelkes voltam, hogy érettségi után csak színiiskolákba adtam be a jelentkezésemet. Végül a Pesti Magyar Színiakadémia hároméves képzését végeztem el. A Pesti Magyar Színház nagy múltú színészképzése nagyon intenzív volt, hihetetlenül sokat tanultam, fejlődtem, kinyíltam a világra. Persze van még mit tanulnom, ma is keresem a helyemet. Az akadémián nagyon intenzíven foglalkoztunk az improvizációval, ami megtanított, hogy csak az első lépés nehéz, hogyan álljak bele helyzetekbe. Ebből a tudásból szeretnék átadni a szeptemberben elindult PorondHódítók klub 12-16 éves résztvevőinek. A korcsoport nincs kőbe vésve, tehát ha valaki 17, és kedvet érez, ne fogja vissza magát, jöjjön el! Itt a fő szabály: jól érezni magunkat!

gracza-virag

A klub jellegéről szólva Virág hozzáteszi, hogy nem drámajátékra törekszik elsősorban (bár ettől sem zárkózik el), inkább a rögtönzés világába szeretné bevezetni a gyerekeket. Ez egy különleges és nagyon izgalmas terep olyan technikákkal, amelyek éppen a kamaszoknak lehet óriási segítség. Rendkívüli módon fejleszti az önbizalmat, az önismeretet, kinyitja a személyiséget, megtanulja az ember elengedni és az életből vett helyzetekben jobban feltalálni magát, segít a társas kapcsolatokban, a kommunikációban, hogy jobban kiálljunk önmagunkért. Nem csak színészek képesek elsajátítani – teszi hozzá mosolyogva a fiatal és lelkes klubvezető.

Elsősorban egy önfejlesztési lehetőség ez, de a későbbiekben, ha egy jól összeszokott csapat jön létre és van igény rá, akár egy színdarabot is összerakhatnak. A jelenlegi csoportról elmondható, hogy mindannyian kíváncsi kezdők, szívesen játszanak, hiszen itt nincsenek rossz válaszok vagy rossz megoldások, csak sok-sok játék.

A PorondHódítók várják azokat, akik szereplésre vágynak, vagy csak kipróbálnák magukat, esetleg szeretnék legyőzni lámpalázukat a figyelem össztűzében, vagy küszködnek, ha ki kell állni magukért, mások elé. A klub folyamatosan várja tagjait! Érdeklődni a győri könyvtár honlapján található elérhetőségeken, Gracza Virág klubvezetőnél lehet.

SzaSzi
Fotók: Szilvási Krisztián

2023.10.20