Art World Hungary Egyesület: Megújulás

Kiállítás a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában

art-world-hungary-egyesulet-megujulas

Fél évtizedes múltra tekint vissza a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Győr Művészetéért Díjjal kitüntetett Art World Hungary Egyesület együttműködése. A közelmúltban megújult kamarai székházban újból elindult az egyesület kiállítási programja: a művészek stílszerűen a Megújulás címet választották tárlatuknak.

A megnyitón Szekeres István, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke köszöntötte a kiállító művészeket és a megjelenteket. Dr. Borbély Károly, a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának mesteroktatója, főiskolai docens és festőművész kiállításmegnyitójában elmondta:

„A művész az alkotási folyamatban a lelke mélyéről érkező sugallatokra figyelve teremt mindig valami újat úgy, hogy olyan elemeket hoz a felszínre, amelyek már régóta benne élnek, de az anyagban rögzülve, most tárgyiasulva mégis valami új születik a kezei nyomán. Életútja során sokféle hatás éri. Érzések, formák, színek állnak össze új és újféle rendbe. De mindig REND-be. Mert a jó alkotás egy megtalált REND. A megújult Iparkamara most befogadja a „Megújulás” című tárlatot. Mindkét részről valami új kezdetét élhetjük meg.

Ha körbenézünk a falakon, sorban haladva először Mózes László pasztellképeit látjuk. A balett világa, Győr világa és az ő lokálpatriotizmusa cseng ki színeiből. Horváth Ákos kígyója a frissen átélt élmény erejét, hitelességét sugallja. Malasits Zsolt Madonnája a hajó, a csónak és a halak szimbolikus egységével nekem egyszerre juttatja eszembe Máriát és Noét. Borbély Máté szobrain a fa és a kő szigorú anyaga kelti életre az üveg áttetsző színeit, fényeit. Borbély Károly fehérségben lebegő bolygóin az arany örökkévaló fénye fest sarlót a rusztikus agyagon. Szabó Béla fotóin a törékenység drámája és lírája szólal meg egyszerre. Varga György ellesett pillanatképei a másodpercek illanó varázsára figyelmeztetnek. Görcsné dr. Muzsai Viktória az emberi lélek mélyére figyel, ahogy annak üzenetei az arcvonásokon rögzülnek. Kurcsis László finom pasztelljein a fény és a lépcső terelgeti, vezeti figyelmünket fölfelé, az anyagtalan messzeségbe. Milanovics Lászlóné Milu festményén a végtelenség óceánjának illatát és ringatását érezzük. Kustán Melinda textiljére pillantva kapunk egy ízelítőt a magasztosból, fenségesből. Csizmadia István bolygói, együttállásuk hasonlóképpen a végtelen univerzum kavargó és felfénylő anyagát vallatják. Joanna Banek Lengyelországból az egyesület tiszteletbeli tagjaként van velünk érzékenységet, mesevilágot idéző színeivel, festői világával. Kovács-Gombos Gábor Meditációja az örök fénykapu reménységet idéző meleg színeivel, sejtelmes árnyalataival, formáival varázsol el bennünket.”

A Győr Művészetéért Díjjal kitüntetett Art World Hungary Egyesület vállalt küldetése városunk kultúrájának felmutatása a régió és a szomszédos népek felé, lélekformálás a szépség eszközeivel.

A tárlatmegnyitón közreműködött a Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke, Lakatos Róbert és felkészítő tanára, Balogh Dorina hegedűn.

Fotók: Szabó Béla

2023.10.23