Angelina Jolie lesz Maria Callas, Tarr Béla életműdíjat kap, a Semmelweis november végétől a mozikban

Három filmes hír a nagyvilágból

angelina-jolie-tarr-bela-semmelweis-film

Angelina Jolie alakítja a legendás énekest Pablo Larraín Maria Callasról szóló filmjében, amelyet egyebek mellett Budapesten forgat a chilei rendező. A Maria című filmben a világ leghíresebb operadívája a hetvenes években Párizsban tekint vissza nyüzsgő, csodálatos és tragikus életére.

A már javában zajló forgatás, amelynek helyszínei között szerepel a francia főváros mellett Görögország, Budapest és Milánó is, nyolc hétig tart – számolt be róla a deadline.com hollywoodi hírportál. A forgatókönyvet, amely még a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja előtt elkészült, Steven Knight írta. A producerek között van Juan de Dios Larraín, Jonas Dornbach és Lorenzo Mieli is.

Jolie jelmezeit Callas eredeti ruhái alapján készítették el. A produkció a PETA állatvédő szervezettel is felvette a kapcsolatot, mivel Jolie értékes eredeti szőrméket is visel majd a filmben Massimo Cantini divattervező archív kollekciójából. A színésznő az állatvédő szervezettel való megállapodás értelmében új keletű szőrmét nem ölt magára a produkcióban. A címszerepben látható Jolie mellett Pierfrancesco Favino, Alba Rohrwacher, Haluk Bilginer, Kodi Smit-McPhee és Valeria Golino is szerepel majd a filmben.

Larraín tavaly jelentette be, hogy Callasról fog forgatni. „Régi álmom volt, hogy egyesíthessem két legnagyobb és személyes szenvedélyemet, a mozit és az operát” ‒ nyilatkozta akkor a független produkcióban készülő filmről. Jolie pedig hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszi a szerepét, mert felelősséget érez a világhírű szoprán örökségének megőrzéséért, és mindent megtesz, hogy megbirkózzon a feladattal. A görög származású Maria Callasról (1927-1977) 2002-ben Franco Zeffirelli rendezett filmet Fanny Ardant-nal a főszerepben Mindörökké Callas címmel.

Az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíjjával tünteti ki Tarr Béla magyar filmrendezőt – számolt be róla a The Hollywood Reporter. A díjjal az indoklás szerint a kollégái körében nagy tiszteletnek örvendő és a közönség által világszerte ünnepelt Tarr Béla rendezői munkássága mellett a politikai nézeteit határozottan képviselő személyiség előtt is tisztelegnek. Az életműdíjat az Európai Filmdíjak 36. díjátadó ünnepségén veheti át a rendező december 9-én Berlinben. Az EFA közlése szerint Tarr Béla a hatodik filmrendező, aki elnyeri ezt az elismerést. Korábban Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras kapta meg.

A The Hollywood Reporter felidézte, hogy Tarr 16 évesen kezdte filmes szárnypróbálgatását. Első nagyjátékfilmje az 1979-es Családi tűzfészek volt. Panelkapcsolat című filmje 1982-ben elismerésben részesült a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. 1984-ben mutatták be Őszi almanach című filmjét, amit a Kárhozat követett. Utóbbit 1988-ban jelölték az Európai Filmdíjra. Tarr egyik legismertebb filmje a 450 perces Sátántangó, amit Krasznahorkai László azonos című regényéből forgatott, és amely 1994-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciójának Caligari-díját. A Sátántangó jól példázza Tarr Béla egyedi stílusát, amelynek jellegzetessége a sajátos ritmus, és hogy hosszú, vágás nélküli, fekete-fehér felvételekkel komponálja filmjeit – fogalmazott az EFA.

A közlemény Tarr fontos filmjei között sorolta még fel a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi című alkotásait is. Utóbbival kapcsolatban hozzáfűzték, hogy Georges Simenon azonos című regényének adaptációja, amelynek főszerepét Tilda Swinton játszotta, és 2007-ben a versenyprogramban mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, amely két évvel korábban az év külföldi filmeseként ünnepelte a rendezőt. A torinói ló című filmje 2011-ben a Berlinalén elnyerte a zsűri Ezüst Medve-díját, a FIPRESCI-díjat, és jelölték az Európai Filmdíjra is. Tarr 2013-ban alapította a film.factory filmiskolát Szarajevóban, és 2016-ban oda is költözött.

Semmelweis címmel november 30-tól látható a magyar mozikban a világhírű magyar orvos életéről szóló magyar film. Koltai Lajos új filmjének címszerepét Vecsei H. Miklós, szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja – áll a forgalmazó közleményében. A romantikus film megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, a korabeli kórház tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket is.

Semmelweis Ignácra ma legendaként tekintenek, saját korában viszont egészen másképp látták. A bécsi magyar orvosok őrültnek hitték, az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották, akinek csak a rábízott anyák egészsége lebegett a szeme előtt, a klinika vezetője számára pedig maga volt az élő lelkiismeret, mert ha Semmelweis elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik az anyák számára halálos kórt, akkor ők mind gyilkosok.

Koltai Lajos új filmjében a főszereplők mellett fontos szerepet kapott Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül, producere Lajos Tamás és Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán. Előzetese megtekinthető a YouTube-on.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2023.10.18