Erdélyi 70

Erdélyi Károly festőművész kiállítása a győri könyvtárban

erdelyi-karoly-kiallitasa

2023. október 12-én nyílt meg Erdélyi Károly festőművész kiállítása a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Erdélyi 70 címmel. A tárlat november 3-ig tekinthető meg.

A kiállítást Pátkai Tivadar költő nyitotta meg szeretetteljes, bensőséges, jócskán humorral fűszerezett szavakkal. „Egész életemben autodidakta módon tanultam, próbáltam teljesen szabad és független maradni” ‒ talán ezzel az ars poeticának is beillő idézettel jellemezhető a legjobban Erdélyi Károly művészete, aki viszont kereste és elvégezte az életnek azt az iskoláját, ahol elleshette a művészetek csínját-bínját, és ma is „csendben, szíve szerint teszi dolgát”. Kovács Gábor festőművész a kezdetektől látta benne a tehetséget, szakkörébe csábította, ő pedig a díszletfestőkhöz, a győri színházba szerződött – pontosan Kovács Gábor „keze alá”. A titokban itt ellesett fortélyok, illetve a Szegeden, Bakó József mestertől tanultak szülővárosában kamatoztak, amikor ide visszatérvén életét a festészetnek szentelte.

Az itt kiállított festményeit a művész egyfajta összegzésnek, számvetésnek szánta, melyeken alaptémái, a színház és a természet színes, kimeríthetetlen világából táplálkozó benyomások jelennek meg. A határozott ecsetvonású képek a hagyományos, realisztikus ábrázolásmódot közvetítik a befogadóknak. Pátkai Tivadar elmondta, hogy amikor egy alkalommal azt kérdezte Erdélyi Károlytól, kiket tart mestereinek a nagy klasszikus vagy kortárs képzőművészek közül, ő határozottan úgy felelt, hogy „soha senkit, mert kezdettől fogva önmagát keresi önmagán keresztül, még véletlenül sem szeretne rálépni a mások által már kitaposott útra”. Persze azt sosem tagadta, hogy szakmai fogásokat el lehet, és el is kell tanulni másoktól.

A kiállításmegnyitón, a kötetlen festménymegtekintés és beszélgetések mellett hangulatos aláfestő produkcióként Erdélyi Viktor énekkel és Németh Gergely zongorajátékkal működött közre.

Erdélyi Károly 1953-ban született Győrben. Pályafutása során elsősorban színházaknál dolgozott. Győrben a Kisfaludy Színháznál mint díszletfestő, festő tárvezető, Zalaegerszegen a Hevesi Sándor-, Békéscsabán a Jókai Színháznál festő tárvezető és szcenikus, a Gyulai Várszínháznál szcenikus-műszaki vezető munkakörben több száz színpadi mű látványvilágának kivitelezésében vett részt. Díszleteket készített a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióihoz, a Budapesti Történeti Múzeum egyes kiállításaihoz. Ezen időszak alatt sok neves díszlettervező művészi elképzeléseinek megvalósításában vehetett részt, híres színházi rendezők közelségében. A díszletfestészet mesterfogásainak elsajátítása, művészi szintre emelése és a színház, az előadóművészet szolgálata meghatározóvá vált számára. Képein a természet és a színház iránti vonzódása jut elsősorban kifejezésre; témái a tánc, természetképek, gesztusok, mozdulatok. Több mint húsz évvel ezelőtt visszatért szülővárosába, rövid ideig a színházba, ahonnan elindult. Több nívódíjat is kapott, kiállításokkal Aradon, Gyulán, Győrben, Kecskeméten is szerepelt.

A kiállítás 2023. november 3-ig tekinthető meg, hétköznapokon 13-16 óráig. (Az ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.)

Szilvási Krisztián

2023.10.13