A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2023. október 2-6. ‒ Sulyok Attiláné írása

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

2023. október 2. és 6. között a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Bezerédj-kastély Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre – az Országos Könyvtári Napok keretében – a Magyar Népmese Hete. A régi hagyományra visszatekintő, 2006 óta fennálló rendezvény immár 18. alkalommal várta változatos programokkal a kisebb és nagyobb gyerekeket.

Még 2005-ben határozták el, hogy Benedek Elek, a „nagy mesemondó” és népmesegyűjtő születésnapja legyen a Magyar Népmese Napja. Azóta nálunk nem egyetlen napon, hanem egy egész héten át tartunk programokat a mese jegyében.

A mese a lélek tápláléka.” Kincsünk és tanítónk a magyar népmese, amely elsősorban a lelkünket szólítja meg, az érzelmeinket, majd az értelmünket – a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van! A mesevilág egy olyan csodálatos univerzum, ahol minden megtörténhet, amivel a valós életünkben nem találkozunk. A mesehős mindig különleges hatalommal rendelkezik, akinek célja, küldetése van. A mesélésnek számos pozitív hatása van a gyermek fejlődésére: gyarapszik a szókincse, javul a kommunikációs készsége, bővül a fantáziája.

A Magyar Népmese Hetén minden a mesék körül forog a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban és a Bezerédj-kastélyban. A Mesehét első napján, október 2-án díjaztuk a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra érkezett legszebb alkotásokat, amelyeket ki is állítottunk. A rajzokat Lappints Csaba tanár, valamint Bődiné Kóbor Erika és Rokobné Morvay Diána tanítók értékelték. A jutalmakat a legügyesebb alkotóknak (kategóriákként) Máj Szabolcsné, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese adta át, összesen 18 gyermek kapott oklevelet és egy-egy szép könyvet.

Október 3-án, kedden mesemondó versenyen vehettek részt a ménfőcsanaki Petőfi Általános Iskola legjobb mesemondói, három kategóriában (1-6. osztályos tanulók). Idén a zsűri tagjai Pappné Herold Rozália és Vorigin Lászlóné tanítók, valamint Dózsa Anita gyermekkönyvtáros voltak, ők értékelték a kis mesemondókat, közülük 13 gyermeket díjaztak.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

Két napon át „Meserétest” tartottunk a könyvtárban, ahol alsó tagozatos kisdiákok meséltek egymásnak. Dobay-Nagy Annamária tanító vezetésével az elsősök mesét játszhattak a Meselabirintus keretében, nagyon jól érezték magukat.

Sohonyai Edit írónő jó hangulatú, rendhagyó, interaktív irodalomórán adott tanácsokat a kamaszoknak az őket foglalkoztató problémákkal kapcsolatban, bemutatta a kamaszkor szépségeit és nehézségeit.

Október 5-én dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatóval találkozhattak a 3. osztályos gyerekek, akiknek nagy élményt nyújtott az, hogy régi mondókákat hallhattak, és kipróbálhattak régi gyermekjátékokat.

Öt óvodás csoport is érkezett a kastélyba közös versmondásra, ők állatos énekeket és játékokat adtak elő az állatok világnapjához is igazodva.

A Barcsayné Németh Hedvig által készített gyönyörű babákat is meg lehetett tekinteni a Mesehéthez kapcsolódóan. Az alkotó Gyirmóton él családja és babái társaságában, korábann történelmet tanított Győrben, az Ady-iskolában. A nagy türelmet igénylő babakészítésben nyugdíjas éveiben teljesedett ki. Számos kiállításon szerepelt, ahol alkotásai több díjat is kaptak. Az egyik negyedikes osztály babát készíthetett Hédi nénivel.

A Mesehéten mintegy 600 mese iránt érdeklődő gyermeknek, óvodástól 8.osztályos korig szereztünk örömöt, biztosítottunk tartalmas programot a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban és a Bezerédj-kastélyban.

Sok szeretettel várjuk a Mesehét rendezvényeire jövőre is a látogatókat!

Sulyok Attiláné könyvtáros, a Mesehét szervezője

2023.10.12