''Úristen, kamasz lettem!''

Találkozás Sohonyai Edittel Ménfőcsanakon, az Országos Könyvtári Napokon – Szabados Éva írása

sohonyai_edit

Viktimológia és kőkorszaki eredetű kommunikációs jelek, ölelés teszt és 16 km hosszú érzelmi hálózat – hihetetlen, mennyi minden belefért a saját kamaszkori nehézségein edződött írónő humoros és sok hasznos ismeretet és „túlélő technikát” nyújtó rendhagyó órájába, amelynek egyik „égető” témája a szerelem volt.

Sohonyai Edit, akit elmondása szerint kamaszkorában 15 alkalommal támadtak meg az utcán, már fiatalon rákényszerült, hogy megismerkedjen az áldozattan (viktimológia) eredményeivel. Nem feledkezett meg arról, mennyit szorongott tizenévesként, könyveiben a valaha őt-magát is érintő problémákra keresi a választ, méghozzá olyan nyelven, amivel a fiatalokat is meg tudja szólítani.

Az Országos Könyvtári Napok keretében megrendezett győri programon, október 4-én a népszerű írónő a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaival találkozott. A fiatalok hamar bevonódtak a játékos helyzetekbe, amelyeken keresztül megtapasztalhatták a testbeszéd működését, tudatosíthatták, hogy akkor is kommunikálunk, amikor nem is tudunk róla, és hogy jelzéseink milyen hatást válthatnak ki.

sohonyai_edit

Az emberismeret meghatározza az életet, rengeteg dolog múlik azon, mennyire vagyunk képesek olvasni a másik ember gesztusait. Több fölajánlott téma közül a diákok egyöntetűen a szerelem problématikájára szavaztak. Az írónő – a lényegre tapintva – kérdéseivel először a lányokhoz fordult:

- Kinek a dolga a kezdeményezés?
- A fiúké – jött az egyértelmű válasz.
- És kezdeményeznek?
- Nem – jött a nagyon gyors reakció.

A másik oldalt is meghallgatva, kiderült, hogy a fiúk a visszautasítástól félnek, ami bizony pocsék érzés. De mi a jele, ha egy lány nyitott a fiú felé? A rendhagyó órán erről a titkos kódról is fellebbent a függöny.

Az ölelés és puszi teszttel Sohonyai Edit magabiztosan és szeretettel kalauzolta tovább a zavarukat nevetéssel álcázó kamaszokat a „veszélyes vizekre”.

Az esszenciális udvarlás és életrevalóság képzés része volt néhány férfiak és nők közötti alapvető különbség felvázolása. Amíg ezeket nem ismerjük, sok félreértéshez vezethetnek a mindennapi életünkben, és nehézséget okozhatnak már az ismerkedés kezdeteinél is.

A jól időzített és oldó hatású tréfák mellett az írónő olyan komoly kérdésekről is beszélgetett a fiatalokkal, mint hogy kinek a dolga a családban a gyermeknevelés. Az eszmecsere a sztereotípiák elfogadása vagy elvetése helyett a kiegyensúlyozott otthoni légkör feltételeinek megértésére adott lehetőséget. A tizenévesek tudatosabban elgondolkodhattak saját családi mintáikon, jobban belelátva szüleik esetleges problémáiba.

A mai kamaszoknak, akiket még inkább elragadott a virtuális világ, és ezért még több kommunikációs és kapcsolati nehézséggel küzdenek, mint az előző generációk, minél több ilyen típusú rendhagyó órára lenne szüksége, ahol szórakoztató formában találkozhatnak az élethez nélkülözhetetlen gyakorlati tudással.

sohonyai_edit

Sohonyai Edit a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karának (Veszprém) rekreáció – egészséges életmód – egészségnevelés szakát végezte el. Folyamatosan újabb és újabb könyveken dolgozik. Jelenlegi tervei között szerepel egy terápiás játék, amelynek alapja az agy életszerepek mentén történő fejlődése. A segítségével azokat a tényezőket tudatosíthatja magában a játékos, amelyek segítik vagy éppen akadályozzák a kiteljesedését. Érdeklődéssel várjuk a megjelenést.

Szabados Éva
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2023.10.11