A Könyvtárak éjszakáján jártunk

SzaSzi írása

konyvtarak-ejszakaja

Győrben 2023. szeptember 29-én, első alkalommal tartották meg a Könyvtárak Éjszakáját, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete főszervezésében. Az eseményen három bibliotéka – a Széchenyi Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Könyvtára – négy helyszínen kínált színes programokat a nyitvatartási időn túl.

A helyszínek közül a Kisfaludy Károly Könyvtár programjaiba kukkantottunk be. Következzen egy kis élménybeszámoló a teljesség igénye nélkül!

A rendezvény egy hangulatteremtő Kultúrlakomával indult, ahol a háziasszony, Pálfalvi-Pottyondy Nóra válogatott kérdéseket tálalt a Győri Nemzeti Színház jól ismert színművészeinek, Bakos-Kiss Gábornak (egyben a teátrum igazgatója), Szina Kingának és Posonyi Takács Lászlónak. A találkozó jellegéből adódóan csak úgy faltuk a könyveket, élményeket, hamar kiderült, hogy olvasni mindannyian szeretünk. Mégis érdeklődve hallgattuk, hogy ki mit gondol az olvasásnépszerűsítésről. Pozsonyi Takács László (Joe) felidézte, hogyan sikerült felkelteni középiskolás diákok érdeklődését a könyvek és a színház iránt. Ugye mennyire nehéz a sorozatok és a digitális világ zajában egy kis helyet szorítani az irodalomnak? Joe a személyes történetekben és kapcsolatokban hisz, ezeken keresztül lehet egy másik generációval kommunikálni, a közös hullámhosszt megtalálni. Szina Kingáról többen állítják, hogy a társulat legtöbbet tanuló tagja, mégis az olvasás mint élmény valahol ezen túl kezdődik, nem feltétlenül érkezik azonnal az ember életébe, lehet, hogy csak több benyomás után. A mai világban – és ez nem csak az olvasásra vonatkozik – fontos, hogy ne hagyjuk elterelődni a fókuszunkat – állítja Bakos-Kiss Gábor. A mai világban túl sok inger éri az embert, a színház, a színészek abban tudnak segíteni, hogy a választáshoz fogódzókat jelölnek ki. Ez a családban is így működik, a személyes példának nevelő ereje van, hiszen hiába mondjuk a gyermekünknek, hogy olvasson, ha mi magunk ezt nem tesszük meg. A lendületes, vidám hangnemű beszélgetésben szóba kerültek a színházi olvasópróbák, a digitalizáció hatása az olvasásban, gyerekkori első élmények és még az is, hogy miért jó felolvasni.

konyvtarak-ejszakaja

A találkozót követően a taps a Nyári könyves kihívás felnőtt résztvevőinek szólt. A nyár folyamán „3 hónap 6 könyv” szlogennel elindított játékhoz negyvenen csatlakoztak, hogy a kilenc kategóriából válogatva teljesítsék a kihívást. A legnépszerűbb kategóriáknak bizonyultak: a kortárs magyar szerző műve, a 20. században játszódó regény, a sikeres férfiről vagy nőről szóló történet, vagy egy könyv, amitől elérzékenyült. A pályázók rövid ajánlást is írtak egyik kedvenc olvasmányukról, amelyek rövidesen a könyvtár internetes felületein is megjelennek majd, tovább inspirálva a könyvek szerelmeseit. A délután folyamán sokan megfordultak Homor Tivadar mobil antikváriumában, hogy féltve őrzött köteteikről érékelést halljanak.

18 órától szép számú érdeklődő előtt beszélgetett a második regényével jelentkező Krusovszky Dénessel Werner Krisztina, hogy kendőzetlenül tárja fel a regény hátterét, mozgatórugóit, az írói szándékot. (Erről külön írásban is beszámolt magazinunk.)

A Könyvtárak Éjszakája egyik legizgalmasabb programja a „kocsmakvízek” mintájára szervezett Könyves Kvíz volt. Azt sem túlzás állítani, hogy az egyik legjobban várt esemény is ez volt, hiszen az elmúlt években felmerülő akadályok miatt az egész rendezvény lebonyolítását félre kellett tenni. Na, de maradjunk a kvízestnél! Változatos kérdések követték egymást, remek hangulatban telt, és a végén a „máskor is legyen” is elhangzott. A versengést a könyvtár Könyvklubos csapata nyerte. Ezúton gratulálunk nekik, maradjanak edzésben, mert „máskor is jövünk még ide”!

Az este zárása is fergetegesre sikerült, nem is lehetett volna másmilyen, hiszen a Honey Jeans Band volt a hangulatfelelős.

Azt hiszem, aki ezt az estét a könyvtárban töltötte, nem bánta meg, tehát jövőre, ugyanitt!

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina, Vas Balázs

2023.10.04