Egy vers – egy kérdés

Szabados Éva interjúja Szarka Gyulával

szarka-gyula

A Petőfi Sándor-emlékévhez csatlakozva készült el Szarka Gyula új lemeze, amelyen a forradalom költőjének megzenésített versei és róla szóló dalok hallhatók, és amelyeket a 22. Győri Könyvszalon közönsége is megismerhet majd november 10-én pénteken, 19 órakor Szarka Gyula és zenekara előadásában. A Kossuth-díjas zeneszerzővel a Petőfi dicsérete című műsorban szereplő versek kapcsán beszélgettünk szabadságról és a humor jelentőségéről.

Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója, lemezével a költőfejedelem születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg. A Győri Könyvszalonon zenekara műsorában olyan jól ismert versek szólalnak majd meg, mint a Pató Pál úr, A szabadsághoz, a Szerelem és bor, a Reszket a bokor, mert… és a Falu végén kurta kocsma. A lemez címadó dala a Petőfi dicsérete, amelynek szövegét is ő írta.

Csillagod fénylik az ég tetején,
Az idő nem számít rég.
Utat mutat a bátorságod,
a fény, itt Európa közepén.

A műsor címadó dala saját szerzeménye. Hogyan született a dal?

Annyi mindent kaptam Petőfitől és velem együtt a magyar irodalom is, hogy szerettem volna ezt egyszer én is megköszönni. Ez a dal fogalmazódott meg bennem.

Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!
Oly sokáig vártunk rád epedve,
Annyi éjen által, mint kisértet,
Bolygott lelkünk a világban érted.

(A szabadságról)


Így kezdődik Petőfi 1848-as gyönyörű verse, ami már a március 15-ei események fényében született. Mit mond ma ez a vers Önnek? Milyen üzenetet szeretne átadni e költeménnyel?

Az üzenete számomra egyértelmű. A szabadságérzet nem korszak és korfüggő. Létezni, alkotni, szeretni kizárólag szabadon lehet! Petőfi verse bátorságot, erőt, hazaszeretet sugároz kétszáz év távlatából is. Szükségünk van rá manapság is!

Midőn a szerelem kertében
A nap tikkasztón süt az égen:
Térjünk hüs árnyékú lugasba
A borgyümölcs tőkéihez.
Igyunk! pénzünk van, hátha pénzünk
Idő jártával odalesz.

E kép a legszebb élet képe;
Adjunk érette bút cserébe.
Mint fellegekre a szivárvány,
Reánk mosolygani fog ez,
Ha majd derengő ifjuságunk
Idő jártával odalesz.

(Szerelem és bor)

Azt olvastam, hogy Ön borászkodással is foglalkozik, Petőfi számára pedig egy fontos szimbólum a „szőlővessző lelke”. Mesélne a költő és a zenész nézőpontjáról, amelynek találkozása a műsorban is megjelenik majd?

Nagyon szeretem és tisztelem a magyar borkultúrát. Én magam is foglalkozom borkészítéssel, és imádok erről énekelni is. Így született a Bor és a lányka című lemezem, amelyen döntő többségében Petőfi kitűnő bordalai szerepelnek. Mondhatom, nagyon népszerű volt, mert a megjelenés után néhány héttel aranylemez lett, és ez tizenöt évvel ezelőtt még tízezer eladott példányt jelentett!

Mint elátkozott királyfi
Túl az Óperencián,
Él magában falujában
Pató Pál úr mogorván.
Be más lenne itt az élet.
Ha egy ifjú feleség...
Közbevágott Pató Pál úr:
„Ej, ráérünk arra még!”

(Pató Pál úr – részlet)

Petőfi számára nagyon fontos a humor, amely időnként nehéz és kényes témákat is segít felvetni. A műsorban a költőnek ezt az arcát is közelebbről megismerhetjük. Miért fontos Ön szerint a humor?

A forradalom költőjének humora, szarkazmusa, szatírája áll hozzám talán a legközelebb. Ennek szellemében készült a Petőfi dicsérete című lemez, és a koncert is ilyen hangulatban zajlik.
Petőfi Sándor az egyik legfényesebb állócsillag a magyar kultúra egén! Csak hálásak lehetünk érte.


Szarka Gyula Petőfi dicsérete című műsorát a 22. Győri Könyvszalonon 2023. november 10-én, pénteken 19 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán, a rendezvény műsorfüzete pedig innen tölthető le.

Szabados Éva

2023.10.05