Cuypers Library – a Rijksmuseum könyvtára

Csodálatos könyvtárak 31. rész – tmoni írása

rijks-museum-library

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most az amszterdami Rijksmuseum könyvtárát.

A holland nemzeti múzeum jelenlegi épülete 1885-ben nyitotta meg kapuit, a bibliotéka is ekkor épült, s ezóta gyarapítja gyűjteményét. Nemrég restaurálták: a munka tíz évig tartott, és 375 millió euróba került. Az ország egyik legfontosabb kulturális intézménye 2013 óta látogatható újra. Nemcsak a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteménye található itt, de Hollandia legnagyobb és legrégebbi nyilvános művészettörténeti szakkönyvtára is (Rijksmuseum Research Library vagy Cuypers Library), mely a főépületben foglal helyet.

rijks-museum-library

Az Amszterdam déli részén, a Múzeum téren álló négyemeletes létesítményt Pierre Cuypers (1827-1921), a neogótikus stílusáról híres holland építész tervezte, aki ügyelt rá, hogy az építkezés során a legújabb innovatív technikákat alkalmazzák. Arra törekedett, hogy az olvasók a helyet minél tágasabbnak lássák. Célját a felül és alul lévő támaszpontok csökkentett méretével érte el, mert a nagyobb magasság illúzióját keltik, és az egész térnek emelkedettebb megjelenést kölcsönöznek.

rijks-museum-library

A történelmi könyvtár pontosan úgy néz ki, mint a 19. században, gótikus építészetével, ólomüveg ablakaival, kézzel készült kovácsoltvas korlátaival és kanyargós lépcsőivel. Hatalmas boltíves mennyezete van, tetőablakkal (a maga korában ez nagyon modern újításnak számított), amely az egész helyiséget napfényben fürdeti, így a látogatóknak nem gyertya vagy gázlámpa mellett kellett olvasniuk. Emellett színes, kézzel festett falak és acélerkélyeken elhelyezkedő könyvespolcok tömkelege gyönyörködteti a szemet, és a szemlélőnek az is feltűnhet, hogy a szimmetriának is nagy figyelmet szentelt az építész. A falon egy felirat látható: „Két szemed és egy szád van. Legyen ez egy jel számodra – olvass sokat, és ne beszélj!” A csodás olvasóterem mellett kutatóhelyiség is található.

A gyűjtemény profilja megegyezik a múzeuméval: művészettörténet. 450.000 könyv, 3.400 folyóirat, 90.000 művészeti értékesítési katalógus található a bibliotékában, mely évente 10-15.000 dokumentummal gyarapodik. Gyűjtenek még kis- és aprónyomtatványokat is, a művek pedig nagyrészt digitálisan is rendelkezésre állnak. A történelmi olvasóteremben – bármilyen lenyűgöző és nagy is – az állománynak csak az egyötöde fér el, a többséget föld alatti raktárban helyezték el.

tmoni

Forrás: Wikipédia (angol, holland), Third Eye Traveller, Atlas Obscura, a múzeum honlapja, 360Cities, The Creative Adventurer, INSinsideIDE

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára
5. rész: Anna Amalia Hercegnő Könyvtár
6. rész: Az ottobeureni bencés apátság könyvtára
7. rész: Biblioteca Marucelliana
8. rész: Az oxfordi Codrington Library
9. rész: A nápolyi Girolamini Könyvtár
10. rész: A melki bencés apátság könyvtára
11. rész: A velencei Biblioteca Nazionale Marciana
12. rész: Az El Escorial kolostor királyi könyvtára
13. rész: A párizsi Sainte-Geneviève Könyvtár
14. rész: A prágai Strahov kolostor könyvtára
15. rész: A Mafra-palota könyvtára
16. rész: A wiblingeni kolostor könyvtára
17. rész: Az Osztrák Nemzeti Könyvtár
18. rész: A Sankt Gallen-i kolostor könyvtára
19. rész: Biblioteca Civica Romolo Spezioli
20. rész: A Klementinum könyvtára
21. rész: A Yale Egyetem Beinecke Könyvtára
22. rész: A Kínai Nemzeti Könyvtár
23. rész: A Trinity College könyvtára
24. rész: A Portugál Királyi Olvasóterem Rio de Janeiróban
25. rész: A baltimore-i George Peabody Könyvtár
26. rész: Beitou zöld könyvtára Taipeiben
27. rész: A John Rylands Könyvtár
28. rész: Bibliotheca Alexandrina
29. rész: A Francia Nemzeti Könyvtár
30. rész: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2023.10.05