Lezárult egy győri közösségeket erősítő program

Sikeres volt a város önkormányzata és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér együttműködése

helyi-identitas-es-kohezio-erositese-projektzaro

Lezárult A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában elnevezésű kezdeményezés, melyben öt éven át különböző programok segítségével erősítették a városban élők összetartozását – hangzott el a projekt szeptember 28-i zárórendezvényén, a győri városházán.

A miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkára közöntőjében kiemelte, Magyarország kormányának célja egy olyan, identitásában kikezdhetetlenül erős ország felépítése, ahol a polgárok békében és harmóniában élnek szűkebb és tágabb környezetükkel.

Latorcai Csaba hozzátette, az elmúlt másfél évtized arról szólt, hogy önmagára és eredményeire büszke, öntudatos, a válságok ellenére is fejlődni képes ország legyünk, mely rövid, közép és hosszú távú célokat tűz ki és meg is valósítja azokat.

A politikus elmondta, az elkövetkező időszakban gazdasági, kulturális és politikai szuverenitásunk jövője a tét. „Közös jövőt építünk helyi és országos szinten egyaránt, amelyhez továbbra is fontos a béke melletti bátor kiállás és a hit abban, hogy csak együtt tehetjük sikeressé a XXI. századi Magyarországot és a magyar nemzetet” ‒ tette hozzá.

helyi-identitas-es-kohezio-erositese-projektzaroSimon Róbert Balázs, a város országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 20 milliárd forintos keretösszeget biztosított Győrnek, a helyi közösségek erősítését célzó program pedig hozzájárult ahhoz, hogy minőségi tartalommal töltsék meg a felújított intézményeket.

Prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, Győr vonzerejének köszönhetően az elmúlt időszakban sokan telepedtek le, győrivé válásukat segítette a város és a városrészek történelmének megismerése, emberi kapcsolataikat gazdagította a városrészi napok sorozata.

Az 540 millió forintos program az önkormányzat és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér közös munkájaként valósult meg. Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató (a képen) tájékoztatása szerint az öt év alatt közel 35 ezer ember kapcsolódott be a program eseményeibe.

A koronavírus-járvány idején a Kilátás a balkonomról – ablak a városrészre címmel hirdettek fotópályázatot, melyet online felkészítés előzött meg, majd kiállítást rendeztek a díjazott felvételekből. A városrészek történetét bemutató kiadványokat jelentettek meg, ehhez kvízjáték kapcsolódott.

A fiatalok bevonásával olyan közösségi tervezés is zajlott, amely létrehozta Győr ifjúsági térképét, megállapítva az általuk szeretett terek elhelyezkedését, bevonásukkal ezekre a helyekre térbútorokat terveztek.

Fotók: O. Jakócs Péter
Forrás: MTI

2023.09.29