Tízezer Borbély Szilárd-kötetet oszt ki diákok között a Libri


jelenkor-libri-ajandekkonyv-diakoknak

Negyedik alkalommal ajándékozza meg a diákokat a Libri és a Jelenkor kiadó: 10.000 példányban teszik elérhetővé azt az egyedi válogatáskötetet, amely Borbély Szilárd munkásságára hívja fel a fiatal olvasók figyelmét. A kezdeményezés, amellett, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb alkotóját népszerűsíti, emléket állít a 2014-ben elhunyt szerzőnek, aki idén november 1-én ünnepelné 60. születésnapját.

A Libri Könyvesboltok 2020-ban, a Jelenkor Kiadóval együttműködve hívta életre programját, melynek célja, hogy a fiatalok között népszerűsítse az elmúlt évtizedek kiemelt hazai alkotóit. Eddig három évfordulóra, Mészöly Miklós és Nemes Nagy Ágnes születésének centenáriumára, valamint Nádas Péter 80. születésnapjára jelent meg műveikből egyedi válogatás, mely kifejezetten fiataloknak szól. A köteteteket 10.000 példányban, térítésmentesen bocsátják az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező magyar középiskolások, főiskolások és egyetemisták rendelkezésére.

Idén szeptemberben a kilenc évvel ezelőtt elhunyt József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész Borbély Szilárd gazdag és változatos életművére kívánják felhívni a figyelmet. Az Egyre rövidebb szavak című válogatáskötetben a Libri és a Jelenkor Kiadó átfogó képet nyújt a szerző munkásságáról: a kötet egyaránt tartalmaz verseket, rövid prózákat, továbbá részleteket Borbély Szilárd regényeiből. Így olvashatunk a szerző hagyatékából származó, befejezetlen regényből, a Kafka fiából vagy a Mészöly Miklós-díjjal elismert Nincstelenekből, illetve a Halotti Pompa, a Hosszú nap el vagy A Testhez című verseskötetek egy-egy darabját is megismerhetik az olvasók.

Az Egyre rövidebb szavak a szerző pályatársa és barátja, Schein Gábor válogatásában jelenik meg, aki a Libri Magazin cikkében így fogalmaz: „(…) Borbély Szilárd életműve egy sötét folyosó képzetét kelti. A folyosó sötétjében először a sokáig rejtegetett gyerekkor bukkan elő, a gyerekkor a maga ismétlődő sérüléseivel, miközben egy hang ugyanazokat az elviselhetetlen szavakat ismétli. Ez a hang megsemmisít. Holott Borbély Szilárd semmi másra nem vágyott, mint egy egyszerűnek gondolt, hétköznapian monoton életre. Az eltűnésre. Szökésre. (…) Aki ismerte a szerzőt, emlékezhet tiszta mosolyára és nevetésére. Aki nem, láthatja a versekben, a regényekben a reményen túli remény fényeit, és aligha felejti őket.

A most megjelenő Borbély Szilárd-kötetet 2023. szeptember 28-tól a Libri országos könyvesbolthálózatában és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Libri könyvesboltok standjánál (B39), érvényes diákigazolvány felmutatásával, térítésmentesen lehet átvenni a készlet erejéig. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.

2023.09.29