Országos Könyvtári Napok 2023

Október 2–7. – Színes programok a 125 éves győri könyvtárban

okn-logo

2023. október 2–7. között ismét valamennyi korosztály figyelmére számítanak az Országos Könyvtári Napok rendezvényein, ahogy 2006 óta minden októberben. Az idei év szlogenje „Hídépítők – A könyv híd, a könyvtár összeköt”, ami utal arra, hogy a bibliotékák a 21. században is emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok összekapcsolói, utat mutatnak a tudáshoz, a minőségi időtöltéshez. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér – csatlakozva az országos megmozduláshoz – ezúttal is számos programot kínál.

Győrről sokan a folyók, illetve a hidak városaként emlékeznek meg. Vajon az itt élők vagy a várost egy kicsit jobban felfedezők mennyire ismerik fel épített örökségünket? A szlogenhez kapcsolódva erre kíváncsi az október 4. és 11. között naponta megjelenő Múltidéző: Hidak című Facebook-játék, amelyet a könyvtár közösségi oldalán követhetnek. A helytörténeti időutazást akár egy kellemes városi sétával is összeköthetjük (október 4–15.), gyalogosan a Belvárosi Litera-túra füzet izgalmas feladványai nemcsak a testünk, hanem az elménk megmozgatását is támogatják. A Belváros felfedezésére választhatjuk a népszerű kisvonatos városnézést is. Figyelem, a szerelvény a Bécsi kapu térről indul, és bár az utazás ingyenes, a részvétel regisztrációhoz kötött (olvasoszolgalat.kisfaludy@gyorikonyvtar.hu)!

A népszerű fejtörők között találjuk még a Köztünk élő Irodalom – Évfordulók 2023 rejtvényfüzetet, amely változatos formájú kérdéseket tesz fel a témában a böngészés mestereinek. Az idei év bővelkedik a nagy irodalmi évfordulókban – Petőfi 200, Madách 200, Csokonai 250 –, ha szívesen kutatnak, bíbelődnek a feladatokkal, válasszák az időtöltésnek ezt a formáját, már csak azért is, mert a határidő a hónap vége! A rejtvényfüzeteket a Kisfaludy Károly Könyvtárban vagy a Központi Könyvtárban szerezhetik be, vagy akár online is letölthetik. Az Ugrás a tudásba – Ki Mit Tud? című online könyvtárhasználati erőpróbát (okt. 3–10.) főleg a gyakorlott könyvtárlátogatóknak ajánlják.

A 125 éves évfordulóját ünneplő győri könyvtár több tere is tárt kapukkal várja a látogatókat, így a hét több napján a megszokottnál egy kicsit zajosabb lesz az élet az előadások, versenyek, foglalkozások miatt. Ismerkedésre a leginkább ajánlható az október 4-i nyílt nap, amikor mind a Kisfaludy Könyvtár, mind a Központi Könyvtár részlegeibe bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, lehetőség adódik a szolgáltatások alaposabb megismerésére. Azokat is bátorítják a betérésre, akik még soha nem jártak itt. Ráadásként minden 5. beiratkozónak, illetve 50. látogatónak ajándékkal kedveskednek.

A felnőtteknek szóló Könyvklubban könyves beszélgetésre várják azokat, akik szívesen megosztják élményeiket, gondolataikat, ezúttal Elena Ferrante Nő a sötétben című regénye kapcsán. Olvasok, tehát vagyok! – ez dr. Kurucz Anikó egyetemi adjunktus előadásának a címe (okt. 4.), amely izgalmas bevezetés az irodalom terápiás világába. A Bestiarium Hungaricum egy sajátos hiedelmekkel átszőtt univerzum, amely a magyar népi kultúra hagyományaiban fellelhető különös lényeket gyűjti össze, mint a turul, a bányarém vagy a garabonciás, amelyeket Németh Gyula színes grafikái, P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei és Magyar Zoltán néprajzi és kultúrtörténeti leírásai jelenítenek meg. A kötet bemutatójára október 6-án kerül sor a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

A több mint ötven munkával, főleg történelmi regényekkel és neves személyiségekről szóló életregényekkel és lektűrökkel büszkélkedhető író, Benkő László lesz a vendége a győrszentiváni Ötórai Tea Klubnak október 4-én, a Marcalvárosi Fiókkönyvtárnak pedig október 5-én. A népszerű szerző bepillantást enged írói műhelyébe, mesél a regények születéséről, a kutatásairól és hamarosan megjelenő regényéről is. A helyszínen dedikálásra is lesz lehetőség.

Nézzük, mit kínálnak a gyerekeknek! Az óvodásokat papírszínházas mesefoglalkozásokkal várják a Győrszentiváni Fiókkönyvtárban (okt. 3.), a Kisfaludy Károly Könyvtárban (okt. 5.) és a Központi Könyvtár Gyermekkönyvtárában (okt. 4.), ahol A soknevű macska történetéhez kézműves foglalkozás is kapcsolódik. A Mesekuckóban A papucsszaggató királykisasszonyok története elevenedik meg a Magyar Népmese Színház jóvoltából október 6-án, 17 órakor. A tinédzserekre is számítanak a Központi Könyvtár klubjában egy interaktív foglalkozásra (okt. 4.) „Úristen, kamasz lettem!” címmel. Találkozhatnak Sohonyai Edit íróval, aki történetei és regényei segítségével kísérli meg ábrázolni a kamaszkor szépségeit és problémáit. Író-olvasó találkozóin humorral fűszerezve ad tanácsokat a kamaszoknak az őket foglalkoztató problémákkal kapcsolatban.

Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban 2006 óta az iskolások hagyományosan ilyenkor ünneplik a Magyar Népmese Hetét. Minden a mese jegyében zajlik: a kellő alaphangot a rajzpályázatra érkezett legszebb alkotásokból rendezett kiállítás és díjátadó adja meg, mesemondó versennyel adóznak Benedek Elek emléke előtt, Dobay-Nagy Annamáriával a meselabirintusban kalandoznak, és egész héten húzzák-nyújtják a „Meserétest”. Október 5-én dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató segítségével állatokhoz kötődő meséket, mondókákat, énekeket elevenítenek fel. Az ide látogató kicsik és nagyok bizonyára B. Németh Hedvig babakiállítását sem hagyják majd ki, amely október 10-ig várja az érdeklődőket, míg a Kisfaludy Könyvtárban a Képtelen képregény pályázat alkotásait nézhetik meg.

Sokszínű a programkínálat, válogassanak kedvükre, látogassanak el a szívükhöz legközelebb állóra!

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de van, ami regisztrációhoz kötött. A részletekről a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján, Facebook-oldalán tájékozódhatnak. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

SzaSzi

2023.09.27