A RÉV Színház kapta a Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját


rev-szinhaz-belem-egsz

A győri RÉV Színház Belém égsz című produkciója nyerte a kilencedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját. A szeptember 21. és 24. között zajlott seregszemle ideje alatt tizenhárom versenyelőadást – köztük egy vajdasági produkciót – láthatott a közönség.

A házigazda komlóiak mellett érkeztek előadások és színjátszók az eseményre Székesfehérvárról, Pápáról, Veszprémből, Körmendről, Bajáról és Győrből is – sorolták a helyi Súgólyuk Egyesület és a Forrás Kulturális Alapítvány által rendezett fesztivál szervezői. A közlemény szerint soha ennyi fellépő nem volt még az idén több mint kétezer nézőt vonzó rendezvényen, amelyen a „színes, érdekes, műfaji sokszínűséget tükröző versenyelőadásokat” középiskolások, egyetemisták, felnőttek adták elő.

A Pataki András Jászai-díjas rendező, fesztiváligazgató, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Molnár Anikó és Papp Attila színművészek alkotta zsűri idén a győri RÉV Színház Belém égsz című előadásának ítélte oda a fődíjat. A részvételi színházi előadásban egy történet, három szereplő (Balla Richie, Kiss Tünde, Szántó Dániel) és három összeegyeztethetetlen nézőpont jelenik meg. Sára, Ádám és Rafi élete kibogozhatatlanul összefonódott, most kísérletet tesznek arra, hogy visszafejtsék és lezárják a múltjukat, hogy tovább tudjanak lépni. De hogyan nézzenek szembe az igazsággal, ha azt sem tudják, egyáltalán merre keressék? Mit is kellene lezárni, mivel is kellene elszámolniuk maguk és egymás felé? Az igazságot meg kell találni – de kinek az igazsága ez? Amíg ezt ki nem derítik, addig nem lehet továbblépni. Addig minden csak hazugság, manipuláció.

Balla Richie, a RÉV Színház vezetője így nyilatkozott a Győri Szalonnak az előadás és a díj kapcsán: „Nagyon örülünk a fődíjnak és Viktor rendezői díjának. Az elmúlt években nem jártunk Komlón, de szeretünk menni, mert a fesztivál igazi ünnepet jelent a helyieknek; szeretik a találkozót, jönnek, néznek, aktívak, és az előadás után is szívesen beszélgetnek az alkotókkal. Azért is külön öröm a két díj, mert a Belém égsz részvételi színházi előadás, épít a nézők jelenlétére és gondolataira, és ilyen típusú produkció eddig még nem nyerte meg a KASZTot. Az előadás rendszeresen látható Győrben, a Generációk Művelődési Házában, ahol diákoknak játsszuk, de az ősz során felnőtt előadásokat is hirdetünk, ahol mindenkit várunk szeretettel! Erről a RÉV Színház FB- és Instagram-oldalán értesülhetnek az érdeklődők.

Megosztott második helyen végzett a bajai Rábl Színpad Zoe Kazan és Valerie Faris – Jonathan Dayton Ruby című produkciója, valamint a veszprémi Teleszterion Színházi Műhely Is there anybody out there? címet viselő összművészeti előadása. Illetve megosztott harmadik helyezést ért el a bácskertesi Sturcz József Színtársulat Szántó Armand és Szécsén Mihály a Paprikáscsirke című darabjával, valamint a székesfehérvári Tedi Színpad Tasnádi István Cyber Cyranó című művével.

A legjobb rendező díját Szivák-Tóth Viktor nyerte el a Belém égsz győri produkció színpadra állításáért, míg a legjobb férfi és női színész díját a bajai Rábl Színpad Ruby című produkciójában nyújtott teljesítményéért Bajzák Valentin, valamint Éber Kata érdemelte ki.

Színészi különdíjat kapott Tornay Nóra a körmendi Kastélyszínházból, Kiss Gábor és Csornai Panna a bácskertesi Sturcz József Színtársulatból és Szabó Miklós Bence a székesfehérvári Szabad Színházból. A fesztiválon a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítéseit is kiosztották.

Fotó: RÉV Színház
Forrás: MTI

2023.09.26