Könyvtárak éjszakája Győrben

Szaszi interjúja Tóth Zsófiával, a főszervezővel

konyvtarak-ejszakaja

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete szervezésében először valósul meg Győrben a Könyvtárak Éjszakája. 2023. szeptember 29-én három bibliotéka a nyitvatartási időn túl, négy helyszínen, színes programokkal várja az érdeklődőket. A részletekről az egyesület vezetője, Tóth Zsófia számolt be magazinunknak.

Mely könyvtárak részvételével zajlik az esemény?

Az első győri Könyvtárak éjszakája három intézmény összefogásából született: a Széchenyi Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Könyvtára közös elhatározásából. 2023. szeptember 29-én, pénteken 15-22 óra között izgalmas programokat kínálunk az érdeklődőknek.

Hány helyszínen lesznek majd programok?

Négy helyszínen számíthatnak a látogatók hosszabb nyitvatartásra és válogathatnak a könyves-zenés-játékos rendezvényeink között.

Milyen célokkal indítjátok útjára az első győri Könyvtárak éjszakáját?

Az egyesület elsősorban a szakmának szóló programokat szervez, ezek a megye könyvtárosainak gyarapodását szolgálják, annak érdekében, hogy a munkájukat minél magasabb színvonalon tudják végezni. Ezúttal azonban az olvasóközönségnek szeretnénk kedveskedni, megmutatni, hogy milyen együttműködésben dolgozunk, emlékezetessé tenni az ittlétet, és természetesen egy kis olvasásnépszerűsítéssel még több látogatót vonzani. Nagy öröm, hogy a Kazinczy-gimnázium is csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen leginkább a fiataloknak kell megmutatnunk, kik vagyunk, miben tudunk hasznukra lenni.

Honnan jött a rendezvény ötlete?

A kezdeményezés dr. Sándor Viktória, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete korábbi elnökétől származik. Az elmúlt években a megvalósítás akadályokba ütközött, nem sikerült megrendezni. Ez azért is nehéz, mert több könyvtár munkáját kell összehangolni. Nagy öröm, hogy most sikerült a gondolatot újraéleszteni és eljutni a megvalósításig.

Kérlek, mutasd be, mi mindennel várjátok az érdeklődőket!

A legtöbb eseményre a Kisfaludy Károly Könyvtárban kerül sor. 16 órakor győri színművészekkel – Bakos-Kiss Gáborral, Szina Kingával, Posonyi-Takács Lászlóval – egy Kultúrlakomán vehetünk részt, vagyis Kedvenc színészeinkkel faljuk a könyveket. Pálfalvy-Pottyondy Nóra, a lakoma háziasszonya saját fontos könyvélményeiről kérdezi a művészeket. 18 órakor a Nyári Könyves Kihívás díjátadójára kerül sor. Sokan igazolták vissza a teljesített mércét, vagyis a 9 témából 6 könyv elolvasását 3 hónap alatt, ők nemcsak élményekkel, hanem tárgyjutalmakkal is gazdagodnak. 18 órakor Krusovszky Dénes népszerű kortárs íróval találkozhatnak, a rajongók dedikálásra is számíthatnak. Az estét egy nagyon fiatal csapat koncertje zárja. A Honey Jeans Band, akik idén nyáron a Színpadra fel! tehetségkutatót megnyerték, ezúttal a Kisfaludy Könyvtár rendezvénytermének színpadát hódítja meg 20 órakor. Eközben ugyanitt, a Muzeális gyűjteményben Homor Tivadar mobil antikváriumában felbecsültethetjük az értékes vagy értékesnek vélt köteteinket. 19 órakor kvízjátékot rendezünk, várjuk a lelkes csapatok jelentkezését, akik könyves témában mutathatják meg, mit tudnak.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár Gyermekkönyvtára kézműves foglalkozásra várja az ügyeskedőket, 17 órakor pedig Dukai Diri nyugdíjas óvónő és zenész barátja, Baranyai László mutatja be különleges, gyermekrajzokkal illusztrált, közel száz verset tartalmazó, Varázsszőnyegen című kötetét.

Az SZE Egyetemi Könyvtárban vezetett körsétákat tartunk, lehet próbálkozni a tavasszal nyitott szabadulószobában, ahol reformkori bűntények – például Sisi merénylete – adnak kiindulópontot, sokféle társasjátékkal is készülünk, de csábító lehet az éppen zajló Baba- és mackókiállításunk is.

A Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Könyvtára egyetlen, ám annál izgalmasabb programmal kapcsolódik a Könyvtárak éjszakájához: drámajátékos műhelyükbe a RÉV Színház tagjainak segítségével lehet csatlakozni, akár 99 éves korig.

Hol tájékozódhatnak az érdeklődők a rendezvény részleteiről?

Részletes programok a győri könyvtár honlapján és a plakátokon olvashatók. A rendezvény ingyenes, ha csatlakoznak, csak a jókedvre lesz szükség. A helyszínek 20, illetve 22 óráig, meghosszabbított nyitvatartással készülnek.


Kinek ajánlanám ezt a programot? Az elfoglaltaknak, akik napközben nem érnek rá könyvtárba járni, az unatkozóknak, akik nem találnak egy jó programot, a könyvbartátoknak, mert az itt van bőven, a belvárosban sétálóknak, mert élménnyé teszi az estét, a zenebarátoknak, mert az is lesz, az alkotni vágyóknak, mert barkácsolásra is lesz lehetőség, aki járt már a könyvtárban és aki még nem… Kimaradt volna valaki?

SzaSzi

2023.09.21