Anthony Hopkins zsidó gyerekeket ment, Wes Anderson elítéli a Dahl-könyvek változtatásait, Meryl Streep szívesen lenne újra a Mamma Mia!-ban

Három filmes hír a nagyvilágból

anthony-hopkins-wes-anderson-meryl-streep

Anthony Hopkins alakítja Sir Nicholas Winton szerepét abban az új hollywoodi filmben, amely a második világháború előtt több mint 660 zsidó gyereket megmentő brit férfi történetét dolgozza fel.

A brit Schindlerként is emlegetett Sir Nicholas Winton fiatal tőzsdei alkuszként szervezett mentőakciókat Londonból, miután 1938-ban Csehszlovákiában járt, és látta a németek elől menekülők táborait. Kilenc hónap alatt 669 zsidó gyereket sikerült Prágából Londonba juttatnia a brit kormány engedélyével. A gyerekeket brit családoknál helyezték el, később egyikük sem látta többé hátrahagyott szüleit és családtagjait. Az utolsó, kilencedik vasúti szerelvénynek 1939. szeptember 3-án kellett volna indulnia a csehszlovák fővárosból – azon a napon, amikor Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak ‒, de már nem hagyhatta el a pályaudvart. Mind a 250 gyerek, aki a vonaton utazott, eltűnt, sorsuk azóta sem ismert.

A One Life című film a mentőakciók történetét dolgozza fel, amely hosszú évtizedeken át kevéssé volt a köztudatban. A humanitárius tettei elismeréseként 2003-ban lovagi rangra emelt Sir Nicholas maga nem beszélt hősies cselekedetéről, élete során sokáig kísértette annak a gondolata, hogy nem tudott még több embernek segíteni. A történet egészen addig maradt ismeretlen, amíg a felesége 50 évvel a történtek után nyilvánosságra nem hozta Sir Nicholas régi, a padláson porosodó naplóját, amely tartalmazta a mentőakciók részleteit és a megmentett gyerekek névsorát.

A férfit hamarosan meghívták a BBC egyik népszerű vasárnapi műsorába is, ahol a közönség soraiban jelen voltak néhányan azok közül, akik Sir Nicholas mentőakcióinak köszönhették megmenekülésüket a náci üldöztetés elől. A megindító találkozásról készült felvételt azóta tízmilliók látták az interneten, és a brit Schindler története új generációk számára vált ismertté.

A One Life című filmet szeptemberben mutatják be a torontói nemzetközi filmfesztiválon. A filmet tavaly forgatták Prágában, Anthony Hopkins az idős Sir Nicholast játssza benne, a fiatal Wintont pedig Johnny Flynn alakítja. Az alkotásban szerepel a walesi Jonathan Pryce és Helena Bonham Carter is, aki Sir Nicholas anyjának szerepébe bújik. Winton 2015 júliusában, 106 éves korában hunyt el.

A Roald Dahl Henry Sugar csodálatos története című novellájának filmadaptációját jegyző Wes Anderson amerikai filmrendező kijelentette, hogy a kész alkotásokhoz nem lenne szabad hozzányúlni, miután a közelmúltban Dahl kiadója megpróbálta eltávolítani a kifogásolt szövegrészeket a szerző műveiből. Az amerikai rendező-forgatókönyvíró legújabb, Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Henry Sugar csodálatos története című alkotását versenyen kívül mutatták be a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

A filmmustrán tartott sajtókonferencián Andersont megkérdezték, mit gondol arról, hogy a könyvkiadó megpróbálta kigyomlálni a mostanság sérelmesnek vélt nyelvezetet a szerző műveiből. Anderson – akinek 2009-ben bemutatott stop-motion animációja, A fantasztikus Róka Úr ugyancsak egy Roald Dahl-adaptáció – kijelentette, hogy az elkészült művekhez nem szabadna hozzányúlni, még magának a szerzőnek sem. „Ha azt kérdeznék tőlem, hogy Renoirnak megengedhetnék-e, hogy valamelyik festményét átdolgozza, azt mondanám, hogy nem. Ez már kész” ‒ mondta a The Guardian című brit napilap online kiadásának jelentése szerint.

Az év elején derült ki, hogy Dahl műveinek kiadója több száz változtatást eszközölt az eredeti szövegekben, köztük a James és az óriásbarackban, a Matildában, a Twitsben és a Charlie és a csokoládégyárban. A Puffin Books akkori közleménye szerint a változtatásokat azért végezték el, hogy a könyveket „ma is mindenki élvezhesse”.

A Henry Sugar csodálatos története Dahl 1977-ben kiadott novellagyűjteményének egyik története alapján készült. Főhőse egy gazdag szerencsejátékos, aki egy gurutól nyert képességének segítségével képes átlátni a kártyalapokon. A 40 perces rövidjátékfilmben Benedict Cumberbatch játssza a címszerepet, a szereplőgárdában feltűnik továbbá Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, Rupert Friend és Richard Ayoade. A filmet a Netflix készítette, miután az író 16 legismertebb művéről a hagyaték kezelőivel kötött megállapodást követően 2021-ben megvásárolta a teljes Dahl-katalógust.

Szívesen visszatérne egy harmadik Mamma Mia!-filmben, akár újjászületett Donnaként is – mondta el Meryl Streep egy interjúban. A Vogue a közelmúltban közölt egy visszaemlékezést, amelyben a Mamma Mia! musicalfilm egykori sztárjai, köztük Streep, Amanda Seyfried, Colin Firth, Pierce Brosnan, Dominic Cooper és Stellan Skarsgard meséltek az egykori produkcióról, és játszottak el egy harmadik film gondolatával – számolt be róla a The Hollywood Reporter. „Bármiben benne vagyok” ‒ jelentette ki a beszélgetésen az Oscar-díjas Streep, hozzátéve, hogy be kell ugyan ütemeznie egy kisebb térdműtétet a forgatás előtt, de ha olyan forgatókönyvvel állnak elő, amely felkelti az érdeklődését, abszolút benne van.

A 2008-ban bemutatott Mamma Mia! tíz évvel későbbi Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című folytatásában kiderült, hogy időközben a Streep által alakított Donna már meghalt, lánya Sophie (Amanda Seyfried) pedig anyja emlékére meg akarja nyitni egykori szállodáját. Miközben ezen fáradozik, egyre többet tud meg Donna múltjáról és arról, hogyan ismerkedett meg a három férfivel, akiket Sophie apjának tekint. A visszaemlékező jelenetekben a fiatal Donnát Lily James játssza. Streep ugyan nem szerepelt a filmben, de a végén mégiscsak feltűnt.

Judy Craymer, a film producere felidézte, hogy Donna halála miatt sok bírálatot kapott a rajongóktól a közösségi médiában, de – mint magyarázta – erre a fordulatra azért volt szükség, mert bizonytalan volt, hogy Streep részt vesz-e a produkcióban, ugyanis köztudottan nem forgat folytatásokat. Hozzáfűzte, hogy mikor Streep mégis visszatért, hogy leforgassa a folytatásbeli jeleneteit, nagyon jól érezte magát a stábbal, és talán ez az élmény tette nyitottabbá egy újabb részre.

Streep elmondta, hogy már beszélt is Judy Craymerrel Donna visszatéréséről, és az ötletek között felmerült egy olyan szappanoperás fordulat is, amelyből kiderül, hogy nem is Donna halt meg, hanem az ikertestvére. Streep mellett azonban Amanda Seyfried, Colin Firth, Pierce Brosnan, Dominic Cooper és Stellan Skarsgard is leszögezte, hogy örömmel alakítanák újból szerepeiket, ha születne egy jó forgatókönyv. És Craymer is hangsúlyozta, hogy ha rajta múlna, már le is forgatták volna a harmadik epizódot. „Meg kell csinálni, mert a nézők akarják” ‒ mondta.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2023.09.22