I'm Afraid I Can Do That

Nemzetközi csoportos kiállítás a Torulában

im-afraid-i-can-do-that-torula

2023. szeptember 23-án, szombaton 17 órakor nyílik meg a Torulában (9027, Győr, Budai út 7.) az I'm Afraid I Can Do That című nemzetközi csoportos kiállítás, amely október 21-ig látogatható.

Az elmúlt évtizedek környezeti, technológiai és társadalmi átalakulásának köszönhetően egyre inkább megkérdőjeleződik az a világkép, amelynek az ember a középpontja. Miközben jog- és természetvédő mozgalmak etikusabb, humánusabb bánásmódot követelnek az állat- és növényvilág számára, a technológia által behálózott realitásunkban egyre kevésbé egyértelmű, mit is nevezhetünk emberinek. Az I’M AFRAID I CAN DO THAT az emberek, állatok és gépek között húzódó, azonban egyre inkább elmosódó határokat igyekszik felvillantani, azt a kérdést járva körül, ki és milyen szerepet fog játszani ebben a több-mint-emberi világrendben?

A nemzetközi csoportos kiállítás címét a 2001: Űrodüsszeia ikonikus jelenete inspirálta: a HAL 9000 nevű mesterséges intelligencia a küldetés védelmének érdekében emberi irányítói ellen fordul, és megtagadja a parancs teljesítését. A kiállítás címe HAL méltán híres mondatának kifordítása, arra a várakozással teli szorongásra épít, amely jelenleg a mesterséges intelligenciák képességeit, illetve ezek társadalmunkra gyakorolt hatásait övezi a közbeszédben. Mire is képes valójában egy AI rendszer, és mi az, amire sosem lesz alkalmas? Mit tud adni nekünk, és mit fog elvenni tőlünk? Mi az oka annak, hogy várakozással teli izgalom helyett az aggodalom, a félelem és a frusztráció érzései dominálnak?

A kiállító művészek:
Veneta ANDROVA
BÁCSI Barnabás
BIRÓ Dávid
Dasha ILINA
GEIBL Kata
Kyriaki GONI
SZALAI Dániel

Kurátor: SÁRAI Vanda

A kiállítás 2023. szeptember 23. és október 21. között tekinthető meg. Nyitvatartás: péntekenként 14.00 és 19.00 között, szombatonként és a hét többi napján előzetes bejelentkezéssel a hello@torula.hu címen.

2023.09.19