Győr Vármegyei Őszi Tárlat

Művészeti kiállítás az Esterházy-palotában

gyor-varmegyei-oszi-tarlat

2023. szeptember 16-án került sor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájának emeletén (9021 Győr, Király u. 17.) a Győr Vármegyei Őszi Tárlat ünnepélyes megnyitójára a termeket megtöltő, az aktuális művészet iránt is érdeklődő közönség előtt.

A Rómer Múzeum által évente meghirdetett nyílt alkotói pályázatra idén 102 képző- és iparművész munkája érkezett be, melyekből a független szakmai zsűri tagjai – Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész, Kelemen Benő Benjámin és Szőcs Géza grafikus – a tárlatra 34 művész 43 alkotását válogatták be.

A megnyitóhoz az alaphangulatot a Győri Nemzeti Színház kiváló zenekari művészei, Mike Zoltán és Zimonyi Gábor adták meg fúvós hangszereikkel.

A múzeum részéről Pápai Emese művészettörténész, főmuzeológus üdvözölte a jelenlévőket, majd Virág-Adorján Andrea, Győr Megyei Jogú Város polgármesteri főbiztosa mondott köszöntőt, és gratulált a kiállító művészeknek, illetve a tárlat rendezőinek. Üdvözölte, hogy sokféle alkotói stílussal, változatos művészi technikákkal és tematikákkal találkozhatunk. A bemutatott képeken jelen van a tárgyszerű és az elvont ábrázolásmód, és hangsúlyos a geometrikus-absztrakt formanyelv is. A festmények, valamint az egyedi és sokszorosított grafikák mellett idén könyv-objektek, üvegplasztikák, textilművek, video, dobozmunka és művészkönyv is szerepel a kiállításon.

Egyben elmondta, hogy a szakmai zsűri döntése alapján Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját idén Balogh István Vihar kapujában című nagyméretű olajképéért kapta, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum díját Bolla Gyula kollázsaival érdemelte ki, az ART 9000 Alkotó Rajztanárok Társulatának díját pedig Radosza Attila nyerte el legújabb grafikáival.

A kiállítást Kövesdi Mónika tatai művészettörténész nyitotta meg. Üdvözölte Győrt mint a kultúra fellegvárát és azt, hogy a városban hangsúlyt kap a kortárs művészet is. A Vármegyei Őszi Tárlat pedig megmérettetési és bemutatkozási lehetőség ad, felrajzol egy művészeti spektrumot, és távlatosan kirajzolja a hely művészeti profilját, megteremti a helyi kánont. A tárlaton a frissen született festmények és grafikák mellett helyet kaptak a nevet még nem szerzett fiatal alkotók munkái és új típusú alkotások is. A szakértő bemutatta, értékelte a kiállítók munkáit.

A résztvevők ezt követően végignézték a kiállított műveket, fotózkodtak, majd baráti beszélgetések közben a múzeum által biztosított finom üdítőket fogyaszthatták az emeleti udvaron.

A tárlat október 23-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Molnár György művészetbarát
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja
(A 46. kép Varga Gyöngyvér fotója)

2023.09.20