1732

Terülj, terülj, asztalkám!

Kortárs design és képzőművészeti kiállítás

2014. június 6-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendezésében a Terülj, terülj, asztalkám! címet kapott, az ételek világába kalauzoló kortárs design és képzőművészeti kiállítás a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Püspöki udvarbíróház, Apor Vilmos püspök tere 2.).

Minden a falra került, mi szem-szájnak ingere: egyedi tervezésű csomagolóanyagok, dobozok az ételeknek – utóbbiak a csendéleteken is megjelennek. Az életképeken látottak után döbbenhetünk rá igazán, hogy nagymamáinknál már találkozhattunk ezekkel az ételekkel, akár még kóstolhattuk is őket. Azt pedig senkinek nem kell bizonygatni, hogy nincs is jobb anyu főztjénél, hát még akkor, mikor a tízórai szép csomagolásban kerül be a táskába! Ez így van más ételeknél is: minél szebbek, minél zamatosabbak, annál szívesebben választjuk őket. Emellett a kiállításon meg is elevenednek az ételek: egy külön világban kalauzolnak végig bennünket, mely által egy kis kaland részesei lehetünk. Ám nemcsak a szemnek, hanem a kéznek és az orrnak is kijár, ami kijár: játékokon keresztül tapasztalhatjuk meg azokat az élményeket, amelyet az ételek az ízlelésen kívül nyújtani tudnak.

Az ételek világába kortárs designerek és képzőművészek vezetnek el bennünket: Bíró Csilla, Boda Melinda, Farkas Villő Diána, Vulman Péter. Az időszaki kiállításhoz kapcsolódó a „Vadat és halat, s mi jó falat…” művészeti rajzpályázat műveiből rendezett tárlat a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola tanulóinak alkotásait mutatja be. A rajzpályázat kiállításra érdemes műveit művészekből álló szakértő zsűri válogatta. A díjátadó ünnepségre az időszaki kiállítás megnyitóján került sor.

A Terülj, terülj asztalkám! kiállítás megtekinthető október 1-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

 

Fotók: Csendes Richárd

2014.06.25