Ray Cooney: Pénz az égből

Premier a Győri Nemzeti Színházban – SzaSzi írása

penz-az-egbol

Ray Cooney Pénz az égből című bohózatával indította el az idei évadot a Győri Nemzeti Színház. A 2023. szeptember 9-én debütált darab mindannyiunk álmáról szól, hiszen ki ne szeretne szemtelenül gazdag lenni és az ezzel egy vágyott gondtalan életet élni? De vajon mihez kezdenénk, ha ez hirtelen az ölünkbe pottyanna?

Úgy tűnik, Ray Cooney szakértője a kérdésnek, remek szituációkban bontakoztatja ki a lehetőségeket, elgondolkodtat, de felismeri a hétköznapi ember vágyaiban a humor forrását is. A kortárs brit drámaíró nem leplezi szembesítő szándékát sem, és egyenesen nekünk szegezi a kérdést: mi történik, ha tapintható közelségbe kerül a vágyott gazdagság, egy soha vissza nem térő lehetőség? Mit hozhat a légből kapott bőröndnyi pénz?

Még mielőtt válaszolnánk erre a kérdésre, inkább járjuk kicsit körbe, hogy mitől is jó egy bohózat!

Először is kell egy jó dramaturgiai érzékkel megáldott tollforgató, mint Cooney, aki tudja, hogy nem lehet más az előadás szervező elve, csak a nevetés. Gyors észjárással sorjázza az abszurd helyzeteket, nézeteltérések olyan folyamát indítja el, amelyben az újabb szituáció felülírja az előzőt. A váratlan fordulatok, pattanásig feszült rendkívüli helyzetek abszurditásukban az izgalom és a nevetés forrásaivá válnak. A középkorú Henry Perkins átlagos munkanapjáról igyekszik haza, a metrón tévedésből valaki másnak a táskáját veszi magához. Később megdöbbenve látja, hogy a táska vastag pénzkötegekkel van tele. Hamar rájön, hogy a bankók csak valamilyen bűncselekményből származhatnak, ezért meghozza döntését: a legjobb mihamarabb lelépni vele. A nem várt pénz fenekestül felfordít mindent, megindítja a kusza problémák és a szirupos hazugságok özönét, előre láthatatlan eseményeket és félreértéseket generál, miközben előbukkannak a haszonlesők és az irigykedők is. A pénz iránti hajsza a kezdetben naiv vígjátékot abszurd bohózattá fokozza. Ilyen helyzetben mindenki kifordul magából.

penz-az-egbol

A szereplők kisszerűek, nevetségesek, szórakoztatóak! Henry Perkins (Bródy Norbert) foggal-körömmel ragaszkodik a „szerencséjéhez”, vagyis a pénzzel teli táskához, és úgy érzi, megérdemelten került hozzá, ráadásul ezen a napon ünnepli a születésnapját, így mi más lenne ez, ha nem egy isteni ajándék, lehetőség egy másik, új, minőségibb életre. A felesége, Jean (Szina Kinga) azonban nem várt módon reagál a „lehetőségre”, inkább stresszhelyzetként éli meg, a feszültséget pedig itallal próbálja oldani. Sok meglepetést okoznak a betoppanó várt és nem várt vendégek, például a születésnapi vacsorára érkező barátok, Vic Johnson (Posonyi Takács László) és felesége, Betty (Mózes Anita), vagy a legrosszabbkor érkező Davenport (Pörneczi Attila) rendőr és a később érkező Slater nyomozó (Nagy Balázs), akik még jobban összekuszálják az eseményeket.

Minden megtörténik, ami egy bohózatban előfordulhat, még az utolsó pillanatban is jön valami váratlan. A rengeteg helyzetkomikum mozgatója a jó ritmusú dramaturgia, amely Kis Domonkos Márk rendezésében jelenik meg a győri pódiumon, ahol végig ott lebeg az örök kérdés: boldogít a pénz? Megvásárolhatunk magunknak egy egészen új életet?

A Győri Nemzeti Színház Pénz az égből című darabját ajánlom azoknak, akiknek már készen áll a válasza, azoknak is, akik még nem gondolkodtak el ezen, és mindazoknak, akik egy kellemes, szórakoztató estét szeretnének eltölteni remek színészek előadásában.

A Pénz az égből című darab teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

SzaSzi
Fotók: O. Jakócs Péter

2023.09.12