A hazai borászat múltjáról, jelenéről és jövőjéről

MCC Színpad a Győri Bortörténelmi Napokon

gyor-bortorteneti-napok-mcc

Szeptember hónap az iskolakezdés mellett a szüret ideje is. Hazánknak talán nincs is olyan szeglete, ahol ne lehetne szőlőt termeszteni és bort termelni. Tájaink és településeink életében meghatározó az évenként beköszönő szüreti időszak, mely amellett, hogy fontos mezőgazdasági tevékenység, jelentős kultúrtörténeti vonatkozásokkal is rendelkezik.

gyor-bortorteneti-napok-mcc

Az MCC győri képzési központja idén első ízben csatlakozott a Győri Bortörténelmi Napok programjaihoz különböző pódiumbeszélgetésekkel, melyek elsősorban a szőlészet és borászat kulturális vonatkozásait, illetve annak kultúrtörténeti és üzletpolitikai szegmenseit taglalták. A beszélgetések a központ előtti gyönyörű, történelmi környezetben felállított színpadon zajlottak kellemes nyáresti időben.

gyor-bortorteneti-napok-mcc

Az első beszélgetés keretében dr. Stumpf István volt alkotmánybíró, a Széchenyi István Egyetem professzora és Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője beszélgettek a hazai borászképzés előtt álló kihívásokról és feladatokról, valamint a hazai borászatok fejlesztési lehetőségeiről. A következő előadás résztvevői Gere Andrea villányi borász, a Grapelove márka tulajdonosa, illetve Babarczi Zsuzsanna, a Barbarczi Pincészet borásza voltak, akik a borász szakmában betöltött női szerepekről beszélgettek. Az utolsó pódiumbeszélgetés történelmi vizekre kalauzolta a vendégeket. Dr. Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátság Levéltárának igazgatója, valamint dr. Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ igazgatója beszélgettek az elmúlt századok egyházi- és szerzetesi birtokain működő szőlészeti és borászati tendenciákról.

gyor-bortorteneti-napok-mcc

Mindhárom beszélgetés résztvevői kiemelték, hogy hazánk a jelentős borászati országok közé tartozik, ám országunk méreteiből fakadóan számunkra a minőségre és kevésbé a mennyiségre kell a termelés esetében a hangsúlyt fektetni. A hazai borászatok szempontjából létfontosságú az innovációs képességek fejlesztése, hogy az európai- és a világpiacon a magyar termékek valóban meg tudják állni a helyüket. Nagyon fontos a hazai borászati szakemberképzés folyamatos fejlesztése, illetve a szakmába a nők egyre nagyobb arányú becsatlakozása. Összességében a földrajzi adottságok, a szaktudás, a kultúra mind adottak a sikeres és impulzív hazai szőlészet és borászat megteremtéséhez, a mi feladatunk, hogy e javakat megfelelően alkalmazzuk és koordináljuk.

gyor-bortorteneti-napok-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvényre szeptember 7-én, 17 órakor kerül sor, amely során Erhardt Gábor, az MCC Építészet és Emlékezet Műhelyének vezetője, valamint Böröcz László, Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztos fog beszélgetni Újjászülető történelem? Épített örökségünk megújításának lehetőségei címmel.

2023.09.04