Juliana Weinberg: Audrey Hepburn tündöklő csillaga

Könyvkritika

juliana-weinberg-audrey-hepburn-tundoklo-csillaga

Audrey Hepburn: színésznő, stílusikon, UNICEF nagykövet – mára már kész fogalom; nincs ember, aki nem hallotta volna a nevét. A színésznő háttértörténete, személyisége azonban sokkal kevésbé közismert. Kevesen tudnak viszontagságos gyermekkoráról, zűrös családi hátteréről, az általa meghozott áldozatokról, pedig ezektől csak még értékesebbé válik számunkra az ikonikus díva életműve.

Juliana Weinberg könyve olvasmányosan tárja fel előttünk Audrey Hepburn életét, kissé fiktív változatban, az Ikonikus nők könyvsorozat részeként. A történet valóban megérdemli helyét a szériában: Audrey, amellett, hogy a XX. század egyik legnagyobb dívájaként és divatikonjaként vált ismertté, remek ember, odaadó barát, traumái és nehézségei ellenére szerető feleség és csodálatos anya volt. A könyv könnyed, olvasmányos stílusa valósággal megeleveníti számunkra a főszereplő sztárt. Hiteles karakter, akinek minden örömét és bánatát magunkénak érezhetjük. Kiderül, mennyire súlyos teherként kísérte végig Audrey-t a múlt, a szüleivel való kapcsolata, a háborútól sújtott gyerekkora. Ezek fényében kísérhetjük figyelemmel a siker felé vezető úton, ahogy az elbocsátott balerinából Hollywood egyik legfényesebb csillaga vált. Az írónő kitér Audrey színpadi szerepeire is, részletesen bemutatja a Broadwayn töltött hónapokat, előadásokat is.

Bőven szó esik a sztár magánéleti kapcsolatairól. Szoros barátságot ápolt Hubert de Givenchy-vel, a francia divattervezővel és kollégájával, Gregory Peckkel. Viharos és sokáig szerencsétlen fordulatokkal teli szerelmi élete is a könyv fő témáját képezi. Ezek által ismerhetjük meg Audrey-t mint nőt: hogyan viszonyult barátaihoz, mennyire hiányzott neki a törődés és a gyengédség, milyen sok lemondást követelt tőle az élet. Valóban egy ikonikus nőről van szó, ahogy a könyvsorozat címe is jelzi, akinek egy álma volt csak: jó feleség és édesanya szeretett volna lenni. Ehhez az álomhoz azonban rögös út vezetett.

A könyvet olvasva rájövünk, mennyi nehézséggel jár egy hollywoodi filmcsillag élete, és főképp, hogy mennyire nehezére esett Audrey-nak ezekkel megbirkózni, hiszen egyik férje sem volt támasza. A könyv Mel Ferrerrel való házasságában mélyül el jobban: ez tölti ki a történet több mint egyharmadát. Ezután a sors Andrea Dottival hozta össze, akiről érzésem szerint az előző kapcsolathoz viszonyítva keveset tudunk meg ahhoz, hogy jelentős véleményünk lehessen. Ez a szűkszavúság viszont remek eszköze a hitelességnek: a főszereplő ugyanis alig pár hónap ismeretség után ment hozzá a férfihoz, ami a későbbiekben súlyos hibának bizonyult. Remekül kirajzolódik azonban az, hogy mennyire odaadó anya volt Audrey, milyen szeretettel nevelte gyermekeit.

Amiben pici hiányt érzek, az a nagyköveti utak és a színésznő súlyos betegségének bemutatása. A történet a második válás után nem sokkal le is zárul, a szerző már csak az epilógusban ejt szót Audrey hátralevő éveiről és halálos betegségéről. A könyv inkább Audrey útja a szerelem és az anyaság felé, mintsem Audrey Hepburn életrajza.

Bár a könyv legfőbb témája Audrey lelki világa és küzdelmei, a történetből hiteles korrajzot kapunk az akkori Hollywoodról is: a hollywoodi stúdiórendszer korszaka, a sztárok és dívák, a mozifilmek berobbanása. Olvasás közben visszarepülünk az időben, a fényűző amerikai álom részévé válhatunk egy rövid időre. A könyv ezen aspektusát különösen élveztem, sokat adott az élményhez, hogy a filmforgatások szemlélőjének, a nyüzsgés, a biznisz részének érezhettem magam.

A fentiek fényében tehát ez a könyv az olvasmányosság érdekében nem a leghitelesebben, de átélhető képet ad Audrey Hepburn karakteréről, ezzel segít megismerni az egyik legnagyobb stílusikont, nők százainak példaképét. Mindenképp ajánlom azoknak, akik kíváncsiak egy ikonikus nő viszontagságos életére. De élvezetes olvasmány azoknak is, akik bármilyen szinten ismerik vagy rajonganak Audrey Hepburnért, illetve azoknak is ez a könyv lehet a tökéletes bevezető, akik még csak a nevét hallották a színésznőnek, hiszen nagyon olvasmányos, mégis valós tényeket, korhű ábrázolást kapunk.

Juliana Weinberg egy írói álnév, Ursula Kisselt takarja. Kissel a németországi Neustadt an der Weinstraßéban született, és nyolcéves kora óta ír. A könyveit Ursula Liebrich, Amanda Kissel és Juliana Weinberg név alatt publikálja. Eddig tizenegy felnőtteknek írt könyvet és két gyerekkönyv fűződik a nevéhez. Az írás mellett egy általános iskolában tanít. Férjével és három gyerekével Lambrechtben él.

Ambrus Eszter
Forrás: olvasoterem.com

2023.09.04