Csak zene van

Barcsik Géza kiállítása a VOKE-ban

barcsik-geza-voke

A győri Arany János Művelődési Ház (VOKE) galériájában nyílt meg 2023. augusztus 25-én Barcsik Géza grafikus-fotós-festőnek egy igen látványos, fotókból, lemezborítókból, egyéb alkotásokból álló kiállítása az immár megszokottan nagy létszámú érdeklődő közönség előtt.

Barcsik Géza (Győr, 1963) a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett biológia tagozaton, majd 1991-ben másoddiplomázott az Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetében vizuális kommunikáció képzésen. Tanárai közt szerepeltek Orosz István és Keresztes Dóra grafikusművészek is. Mint vallja: „A természettudományos érdeklődés végigkíséri művészetemet, képeim ihlető forrása a teremtett világ, a természet, az emberi lélek, valamint a zene. Édesapám Erdélyben született, az erdélyi kultúrához nagyon erős szálak kötnek. A hagyomány és kultúra megtartó és teremtő ereje Solymáron erős és gazdag, öröm részt venni a község kiemelkedően színes kulturális életében. Itt élek 1983 óta, és mint a Solymár Stúdió’2000 alapítója és vezetője, fantasztikus zenészekkel, a magyar zenei élet főszereplőivel dolgozhattam együtt. Lemezborítóim, plakátjaim, valamint a díszletelemek rengeteg elemet idéznek fel több évtizedes baráti kapcsolatainkból.

Barcsik Géza saját irodája, a Solymár Stúdió égisze alatt végez tervezőgrafikusi munkákat, elsősorban zenei kiadványokat (lemezborítókat, plakátokat), illetve reklámgrafikákat tervez. Művészi hitvallásában az egykori táltosok hitvilága és a magyar népi pásztorfaragások ornamentikája adja azt az alapot, melyre formavilága építkezik.

Reichardt Laura, a VOKE munkatársa üdvözölte a jelenlévőket, majd Barcsik Géza és Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró közötti baráti beszélgetés formájában lezajlott kiállításmegnyitót láthattunk, hallhattunk mi, jelenlévők.

A továbbiakban a rendelkezésünkre bocsátott üdítők, pogácsák élvezete mellett barátkozhattunk, beszélgethettünk, fotózkodhattunk egymással a sokunk által megszokottan gyakran látogatott, szeretett galériánkban.

A kiállítás szeptember 20-ig látogatható, naponta 10-17 óra között (Hotel Szárnyaskerék épülete, 9021 Győr, Révai u. 5-10.).

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2023.08.28