Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank


i-andras-emlekerme-mnb

Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank – közölte a Tihanyi Apátság látogatóközpontjában tartott ünnepségen a pénzintézet alelnöke. Kandrács Csaba elmondta: az 500 arany, valamint az 5000-5000 ezüst- és nemesfém érmét az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat második elemeként bocsátották ki.

A tihanyi monostort alapító I. András királynak emléket állító aranyérmék 500 ezer forintba, az ezüstök 15 ezer forintba, a nemesfémek háromezer forintba kerülnek. Az érméket Szilos András tervezte. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket évfordulók, nemzetközi események alkalmából.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója I. Andrásról szólva elmondta, hogy országépítőként Szent István nyomdokaiba lépett. Gál Sámuel bencés szerzetes azt emelte ki, hogy I. András folytatta a Szent István által megkezdett országépítést, megerősítette a kereszténységet. Általa az apátság hozzájárult ahhoz a kulturális, gazdasági örökséghez, amely manapság is jellemzi Tihanyt – tette hozzá.

Az emlékérmék előlapján az uralkodó által veretett ún. második típusú ezüst dénár előlapjának ábrázolása látható, a tihanyi apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen. A poncolásos technikával készült középkori pénzérme latin nyelvű körirata, a „REX ANDREAS” megnevezi a kibocsátót, és a kereszt motívummal kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a keresztény rend visszaállítása mellett. A pénzverés egyben az uralkodói szuverenitás megnyilvánulása. A központi motívum körül helyezkednek el az emlékérmék kötelező elemei: fent félköriratban a kibocsátóra utaló „MAGYARORSZÁG” felirat, lent két sorban az értékjelzés, bal oldalon a „BP.” verdejel, valamint jobb oldalon a „2023” verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján visszaköszön az előlapi kompozíció, a tihanyi apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen – I. András idézőpecsétjének ábrázolása látható, amely hiteles forrásként szolgál az uralkodó stilizált ábrázolásához. A pergamenszerű felületen bal oldalon I. András tihanyi apátság alapítólevelén szereplő ligatúrájának, összevont névbetűinek ábrázolása, jobb oldalon a latin nyelvű „REX” (király) felirat szerepel. Fent félköriratban az uralkodó neve olvasható az „I. ANDRÁS” feliratban, míg lent az uralkodásának idejét jelölő „1046 – 1060” évszámok szerepelnek, alatta az emlékérmét tervező Szilos András fémműves formatervező iparművész mesterjegye látható. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfelirattal ellátott.

A sorozat első darabja a 2021-ben kiadott Szent István király emlékérme volt.

Fotó: Magyar Nemzeti Bank (mnb.hu)
Forrás: MTI, Magyar Nemzeti Bank (mnb.hu)

2023.08.25