XIX. Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán

Augusztus 25-27.

pannonhalma-bences-apatsag

Augusztus 25. és 27. között 19. alkalommal rendezik meg az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált a Pannonhalmi Főapátságban. A koncertek, előadások, irodalmi és spirituális programok témája ezúttal a zarándoklat lesz.

Az esemény művészeti vezetői Győri Noémi és Madaras Gergely fuvolaművészek lesznek, akik egyedi hangulatú, összművészeti zarándoklatra hívják a közönséget. A fesztiválnak azért a zarándoklat az idei témája, mert egyrészt a szerzetesközösség készül a pannonhalmi bazilika nyolcszáz éves felszentelési évfordulójára, amelyet jövőre ünnepelnek. Másrészt úton van az egyház, mert Ferenc pápa 2021 és 2024 között közös szinodális, azaz közös gondolkodásra hívja meg a katolikusokat, választ keresve arra, hogyan kellene a harmadik évezredben közösségben és párbeszédben élni.

Öt koncert szerepel a fesztivál programjában, amelyek a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódnak, Hívás, Elszakadás, Az út, Merengés és Megérkezés címekkel. A hangversenyek két szerző műveire fókuszálnak: a kortárs észt zeneszerző, Aarvo Pärt, valamint Joseph Haydn kamara-, kórus- és zenekari műveire.

A darabokat Fejérvári Zoltán zongoraművész, Rohmann Ditta csellista, Clara Dent-Bogányi oboaművész, Pierre Génisson klarinétművész, Bogányi Bence fagottművész, Szőke Zoltán kürtművész, a Talich Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Győri Noémi és Madaras Gergely szólaltatják meg.

Az irodalmi programok középpontjában Barnás Ferenc író munkái, Bagatell című regényéből készült felolvasószínházi előadás és a szerzővel folytatott beszélgetés áll. A képzőművészeti programok között lesz a fiatal alkotók műveiből rendezett, Zarándoklat című időszaki kiállítás, valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak Ne ott legyek, ahol eddig éltem című performansza.

A spiritualitás területén a bencés szerzetesek beszélgetéseket és imádságokat vezetnek arról gondolkodva, hogy mit jelent zarándokúton lenni. A házigazda idén Bősze Ádám zenetörténész lesz, aki nyolc évig ferences szerzetesként élt.

Részletes információk az Arcus Temporum honlapján találhatók.


A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.08.21