A 40 éves István, a király újra lemezen


istvan-a-kiraly-2023-cd

Megújult hangminőségben ismét megjelenik az István, a király. Szörényi Levente és Bródy János negyven éve bemutatott rockoperájának eredeti változata dupla CD-n jött ki, augusztus 19-én, szombaton pedig az új színpadi előadás volt látható kétszer is a Papp László Budapest Sportarénában.

Az István, a királyt éppen négy évtizeddel ezelőtt, 1983. augusztus 18-án mutatták be a városligeti Királydombon. A mű hanganyaga a kerek évforduló tiszteletére most a GrundRecords gondozásában, digipak csomagolásban jelent meg újra. Szörényi Levente az MTI-nek korábban elmondta: a negyven évvel ezelőtti bemutatón nem gondoltak arra, milyen sikertörténet lesz a darab. „Amikor 1983 nyarán a törökbálinti stúdióban a hangfelvételt kevertük, kicsit el voltam szontyolodva. Úgy éreztem, lehet, hogy nem olyan jó, amit csináltunk, de úgy látszik, tévedtem.

A zene és a szöveg együttműködése hozta azt, hogy mindenki megtalálja benne, ami a saját világának megfelel, és ezeket a gondolatokat, érzéseket a végén a Himnusz olvasztja össze – fogalmazott. „A darab megmutatja, hogy mindannyiunkban van István és Koppány is, ami hihetetlen erőforrása a magyar kultúrának, és a végén mindenki érzi, hogy így vagyunk együtt magyarok” ‒ mondta Bródy János a közelmúltban az MTI-nek.

A pop és a rock műfaját egyaránt használó zenemű, amely Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájából indult ki, komoly hatással volt a magyar könnyűzenére az elmúlt évtizedekben. Az 1983-as lemez és a királydombi előadás zenei alapját a Fonográf és az Illés zenekar játszotta fel az Operaház szimfonikus zenekara, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara közreműködésével. A lemezen hallható zenészek között vannak például a Muzsikás együttes tagjai, a fúvós szekcióban Dés László, Friedrich Károly és Gőz László, vagy a Hammond orgonás Papp Gyula.

A felvételen a korszak népszerű könnyűzenei előadói és színművészei énekeltek, mások mellett Varga Miklós (István), Vikidál Gyula (Koppány), Nagy Feró (Laborc), Sebestyén Márta (Réka), Deák Bill Gyula (Torda), Victor Máté (Asztrik), Hűvösvölgyi Ildikó (Picur), Szakácsi Sándor (Sur), Balázs Péter (Bese).

A dupla CD-s kiadvány két, 24 oldalas füzettel jelenik meg, ezek tartalmazzák a teljes szövegkönyvet és Majnik László részletes ismertetőjét a darabról, ezeket a negyven évvel ezelőtti stúdiófelvételek és előadás idején készült, több korábban nem publikált fénykép egészíti ki. A hangzást Rozgonyi Péter újította fel, aki a munkafolyamatba beavatta az album eredeti hangmérnökét, Kálmán Sándort.

Az 1983 óta számos feldolgozást, előadást megélt István, a király legfrissebb színpadi változatát augusztus 19-én mutatták be két alkalommal is Novák Péter rendezésében az augusztus 20-i nemzeti ünnep, a Szent István Nap alkalmából a Papp László Budapest Sportarénában. A másfél órás előadás három színpadon zajlott, gyermekkórus és tánckar is közreműködött. István királyt Koltai-Nagy Balázs, Saroltot Schell Judit, Gizellát Horányi Juli, Koppányt Baricz Gergő, Rékát Herczku Ágnes, Tordát Köteles Leander, Asztrikot Orosz Ákos, Vecelint Kardos-Horváth János alakította.

Forrás: MTI

2023.08.22