Geopolitikai forrópontok és a 21. századi energiakrízis

Dr. Demkó Attila és dr. Toldi Ottó előadása a győri MCC-ben

demko-attila-toldi-otto-gyori-mcc

Az már most biztosan kijelenthető, hogy a szomszédunkban zajló háború megváltoztatta nemcsak térségünk, hanem egész Európa geopolitikai realitását és biztonsági stabilitását is. A kontinensen belül Kelet-Közép-Európa országai szembesültek először a háború okozta negatív társadalmi-gazdasági hatásokkal, mint a nagymértékű háborús menekülthullámok megfelelő kezelése, valamint a háború kirobbanásával egy időben jelentkező energiaválság.

A térség országai azonban nincsenek egységes állásponton a háború kimenetelét illetően, vannak, akik azonnali békét és fegyverszünetet szeretnének és vannak, akik a teljes ukrán győzelem mellett érvelnek. E kardinális kérdések mentén megosztott lett Európa és benne az a térség, mely a mindenkori orosz fenyegetéshez és jelenlegi háborús konfliktushoz földrajzi értelemben a legközelebb fekszik. Miként is néz ki jelenleg e geopolitikai valóság? Mik lehetnek a jövőbeni fő kontinentális, biztonsági álláspontok? Hogyan is hat mindez térségünk stabil energiaellátására? E kérdések mentén beszélgetett Kelet-Közép Európa jelenlegi biztonsági kérdéseiről dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, valamint dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője augusztus 2-án az MCC győri képzési központjában.

demko-attila-toldi-otto-gyori-mcc

A nap során a Gyulafehérvári Főegyházmegye tehetséges diákjai projektnapon vettek részt a központban, melynek keretében több, elsősorban a nemzetpolitikát és a magyar-román kapcsolatokat bemutató műhelymunkán szerepeltek. A délután öt órakor kezdődő pódiumbeszélgetés is ezen előadások sorába illeszkedett, melyet a győri közönség számára is meghirdettek. A beszélgetés során nagy hangsúlyt fektettek Magyarország és Románia háborúval kapcsolatos eltérő álláspontjára, valamint a két ország között fennálló diplomáciai és energetikai kapcsolatokra. A beszélgetőpartnerek elmondták, hogy Románia „minden lapját” feltette a Nyugat és a NATO melletti elkötelezettségre, míg Magyarország a szövetségi együttműködések mellett a háborúval kapcsolatban próbál önálló, független külpolitikai irányvonalakat keresni. Románia számára prioritást élvez a Moldovával való egyesülés mint nemzetpolitikai irányvonal, míg számunkra a kárpátaljai magyarság minél nagyobb biztonságban tudása a prioritás a háborúval szembeni külpolitikai irányvonalakban.

Energetika terén az orosz nyersanyagok megkerülhetetlenek a térségben, és „lecserélésük” nem tud egyik napról a másikra végbemenni. Az energiapolitika terén fontos az idődimenzió, mely az egyik nyersanyagforrásról a másikra való átállásban mutatkozik meg, mely folyamat „racionális megvalósítása” kiemelten fontos az ellátásbiztonság és a stabilitás megőrzésében. Talán az orosz energiaforrások tekintetében mutatkozik a legnagyobb megosztottság a térség országai között, és úgy tűnik, hogy e kérdésben a legnehezebb konszenzusra jutni. Magyarország célja, hogy az importált energiaforrásait a legnagyobb mértékben diverzifikálja, mely folyamatban mérföldkőnek számít a szomszéd országokkal való tranzitútvonalak kiépítése és a kölcsönös kereskedelmi megállapodások megkötése.

demko-attila-toldi-otto-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja a nyár folyamán is szervez szakmai rendezvényeket. Augusztus 25-én a Győri Bortörténeti Napok keretében várja a kedves érdeklődőket a képzési központ előtt felállított MCC Színpad. A 16 órakor kezdődő program során több szakmai beszélgetésre hívják a kedves érdeklődőket, melyek a hazai szőlészet- és borászat, valamint a bormarketing témaköreit érintik.

2023.08.22