ZENGŐ PETŐFI – Énekeltvers Fesztivál

Beharangozó – SzaSzi írása

zengo-petofi

Finiséhez közelít a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér által rendezett Petőfi-fesztivál. Tudományos konferenciát és versmondó versenyt követően szeptember 8-án és 9-én Zengő Petőfi címmel énekeltvers fesztivállal köszöntik a szervezők a 200 éve született költőóriást.

Korábban már hírt adtunk mind a Petőfi Sándor költészetének korszerűségét, helyi és megyei vonatkozásokat, a tanításának kérdéseit, vagy a legújabb kutatásokat is tárgyaló konferenciáról (2. rész, 3. rész) amelynek anyagából tanulmánykötet, mind a Petőfi költészetének sokszínűségét hirdető versmondó versenyről, amelynek felvételeiből CD-melléklet születik majd a novemberi Győri könyvszalonra. Ugyanez a terv az énekeltvers fesztivállal, amelyről hangfelvétel készül, így az itt elhangzó dalok CD-n viszik hírét az ünnepnek és a költő halhatatlanságának.

Nézzük is, kik lesznek az emlékezetes premier vendégei! Sok ismert névvel találkozhatunk! A verséneklő együttesek közül hallhatjuk Bognár Szilvia quintetet, a Kaláka együttest, a Makám Kvartettet, a Misztrált, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák csapatát, a Pont 12 könyörgés együttest és a győri Hangraforgót. A szólisták közül fellép Csörsz Rumen István, Berzevici Zoltán, Huzella Péter.

zengo-petofi

Fontos szót ejteni arról is, hogy mi fog elhangzani a két napos fesztiválon. A szervezők 15 Kárpát-medencei kortárs költőt kértek fel arra, hogy Petőfi költészetéhez kapcsolódó verset írjanak. Olyanok ragadtak tollat, mint Both Balázs, Farkas Wellmann Éva, Fecske Csaba, Finta Éva, G. István László, Iancu Laura, Kürti László, Miklya Zsolt, Oláh András, Petőcz András, Rónai Balázs Zoltán, Szalai Zsolt, Vári Fábián László, Zalán Tibor és Zsille Gábor. Az általuk komponált alkotások közül és Petőfi poétikájából válogathattak a zenészek, ezeket „zengetik el” a rájuk jellemző sajátos hangszerelésben. Egy-egy költemény a Győri Nemzeti Színház művészeinek (Jáger András és Kurucz Dániel) tolmácsolásában szólal meg.

A zenés programok helyszíne a Győri Zsinagóga (SZE Egyetemi Hangversenyterem – Győr, Kossuth Lajos u. 5.). A hangulat fokozására nyílik kiállítás a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium tanulóinak illusztrációiból, akik Petőfi Sándor Hazánk című folyóiratban megjelent verseire reflektáltak. A tervek szerint a Baross utcán a Kisfaludy Károly Könyvtár emeleti rendezvénytermében kerekasztal-beszélgetést tartanak az ide látogató költőkkel.

Szeretettel ajánlom figyelmükbe ezt a sok alkotót megmozgató rendezvényt, amely méltó tiszteletadás a Költőnek, ugyanakkor az elhangzó dalok premiere is.

A programok ingyenesen látogathatók! Érdemes böngészni a részletes műsortervet a rendezvény saját honlapján, vagy a győri könyvár oldalán.

SzaSzi

2023.09.09