A múzsa csekkje

Szerelmes nehézfiúk – filmkritika

szerelmes-nehezfiuk-filmA Lépcsőházi történetek rendezője ezúttal a maffiózók szerelmi életébe avat be minket, akik képesek az érzékeny oldalukat is elővenni, hogy meghódítsák szívük választottját. A Szerelmes nehézfiúk könnyed és szórakoztató, nyár eleji darab a francia-belga filmek kedvelői által ismert arcokkal.

Jeff de Claerke (Francois Damiens) egy észak-francia város kikötőjének mindenese, akinek a szállítmányozás mellett a bűnözésre és a kultúrára is mindig jut ideje. A közeli bevásárlóközpont pénztárosnője iránti szerelme miatt verselésre adja fejét, miközben lánya partiját is meg kell szerveznie, és a hatalomátvételre készülő, fiatalokból álló bandának sem ártana végre egy kiadós verés. Szerencséjére vagy éppen balszerencséjére segítségére vannak hűséges emberei, akik sosem rettennek vissza az erőszaktól, de minden bumfordiságuk ellenére filozófiai és művészeti kérdésekben is otthonosan mozognak.

szerelmes-nehezfiuk-film

Egyikük, Jacky (Gustave Kervern) egy baltával felfegyverkezve indul pénzt behajtani, de az elsikkasztott összegből független színházat csináló feleség (Vanessa Paradis) megbabonázza, és ettől kezdve azon iparkodik, hogy a darabot bemutassák, nem válogatva az eszközökben. A főleg sofőrködő Neptune-ra (Ramzy Bedia) marad a szerelmes versek kézbesítése, kérdés, a csinos pénztárosnő (Constance Rousseau) mennyire fogékony a magas kultúrára. Poussin (Bouli Lanners) és Jésus (JoeyStarr) a partit szervezi, ám a főnök lányával valahogy senki nem akar barátkozni, de erre is létezik megoldás. A feleség (Valeria Bruni Tedeschi) pedig otthon ül és unatkozik, várva, hogy Jeff egy kicsit vele is foglalkozzon végre, a tévében ezalatt borzalmasabbnál borzalmasabb műsorok mennek. Igazi suttyó mindenki, de a műkedvelő fajtából.

A belga-francia filmek kedvelői ismerős arcokat láthatnak, akik általában nemcsak komikus, de drámai oldalukat is megvillantják. Most sincs ez másként, hiszen a sok komolytalankodás ellenére azért valahol mégiscsak az élet nagy kérdéseiről van szó, és persze közben a parti is szerveződik, a versek is íródnak, és a darab is készülget. Az erőszak és a halál nincs direktben ábrázolva, mert bár ezek teszik ki a hétköznapok nagy részét, „hőseink” érző és gondolkodó lények, tény, a gyerekszoba hiánya erősen rányomja bélyegét arra, hogy ezekkel a gondolatokkal és érzésekkel nem mindig tudnak mit kezdeni. Így lesz a cselekmény egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató.

szerelmes-nehezfiuk-film

A Szerelmes nehézfiúk egy könnyed vígjáték, ami feltárja a zord külső alatt rejtőző mélyebb érzelmeket és gondolatokat, ugyanakkor humora kissé morbid, hiszen minden rímelő sorára jut egy hulla. Rávilágít arra, hogy a művészet határtalan, nem ismer társadalmi korlátokat, bárki képes valami újat alkotni vagy éppen mások alkotását befogadni. A szerelem pedig mindig ott van a levegőben, és a legváratlanabb pillanatokban talál meg minket, hogy fenekestől fordítsa fel az életünket. Azt is megtanuljuk belőle, hogy az erőszakkal kiváltott tisztelet és rajongás soha nem őszinte. Könnyed, laza, szórakoztató nyár eleji darab.

Hujbi
Forrás: hetediksor.hu

2023.08.11