Majdnem menyasszony és Elfogy a levegő

Két új magyar film

majdnem-menyasszony-elfogy-a-levego

Drámai és komikus helyzetek között egyensúlyoz a Majdnem menyasszony című tévéfilm, amely Herczeg Ferenc A fehér páva című regényéből készült. A forgatás a napokban ért véget Ráckeresztúron. „A fordulatos és humoros szerelmi történet az 1900-as évek elejére repíti vissza a nézőket” – hangsúlyozta Helmeczy Dorottya, a filmet gyártó Megafilm egyik producere az utolsó forgatási napon.

Elmondta, a Majdnem menyasszony története a fővárostól néhány kilométerre fekvő Varjason játszódik, főhőse Ábel Marika, a helyi szatócsbolt tulajdonosának a lánya, az ő szerelmi élete körül forognak az események. A huszonéves lánynak illene férjhez mennie, ám megérkezik a kisvárosba a kor vívmánya, a vasút és vele együtt a kapitalizmus, a „nagyvárosi teljesítménykényszer”. Mindez felkavarja a helyiek megszokott életét.

A fiatal Marika figyeli, hogy az új helyzetre ki hogyan reagál, és közben kiszólva a nézőkhöz, elmeséli azt, amit lát” ‒ hangsúlyozta a producer. Helmeczy Dorottya emlékeztett arra, hogy harmadszorra nyúlnak Herczeg Ferenc életművéhez: a Don Juan kopaszodik és a Kék róka után az 1910-es években íródott A fehér pávát adaptálják tévéfilmre. A producer szerint Herczeg olyan párbeszédeket írt, hogy alig kellett hozzányúlnia Somogyi György forgatókönyvírónak. A Majdnem menyasszony egy olyan női történet, amely férfiaknak is szól. A producer leginkább azoknak ajánlja, akik meg akarják érteni, hogy egy nő milyen szempontok alapján hozza meg döntéseit. „A tévéfilm olyan lesz, mintha sok képeslapot látnánk egymás után, Pacskovszky József rendező időnként ad a nézőknek egy-egy olyan képet, amellyel az adott kor bemutatása mellett humorosan tükröt is állít a társadalmi helyzetre és a korszakra reagálva.

A film forgatása július elején kezdődött, a jelenteket egyebek mellett Ráckeresztúron, a Pázmándy-Brauch kastélyban és a Skanzenban vették fel. Augusztusban zajlik az utómunka, és látható lesz a Majdnem menyasszony a közmédia Duna csatornáján” ‒ mondta Helmeczy Dorottya. A producer felhívta a figyelmet arra, hogy az Ábel Marikát alakító Kelemen Hanna (a bal oldali képen) első alkalommal játszik tévéfilmben: egy öntörvényű, formabontó karaktert alakít, amit a színésznő rögtön a magáénak érzett. Kelemen Hanna az MTI-nek azt mondta, hogy az általa megszemélyesített Marikában forradalmi elképzelések születnek a nők egyenjogúságáról, köztük a nők szavazati jogáról. „Dilemmázik két férfi között, de nem tetszik neki, hogy csak ennyi lehetősége van, és próbálja továbbgondolni az életet” ‒ hangsúlyozta, aki kitért arra is, hogy könnyű volt azonosulnia a szereppel. „Marika szimpatikus, cselekvő, művelt, értelmiségi lány, aki Nietzschét olvas, és pártolja a költészetet.

A másik főszereplőt, Toll Jenő vasúti mérnököt Hajdu Tibor színész alakítja. Elmondta, hogy ambiciózus karakterével sok azonos vonással rendelkezik. „Toll Jenő saját elképzelései mentén éli az életét, azok a dolgok érdeklik, amelyek előre viszik” – hangsúlyozta Hajdu Tibor. A Majdnem menyasszony további szerepeiben Görög László, Gáspár Tibor, Schneider Zoltán, Koltai-Nagy Balázs, Csombor Teréz, Spilák Klára és Vasvári Emese láthatók. Az operatőr Gózon Francisco volt, a díszletet Bozóki Mara, a jelmezeket Zelenka Nóra tervezte, a zenét Bacsó Kristóf szerezte, a vágás Rumbold László munkája.

Moldovai Katalin erdélyi rendező Elfogy a levegő című első nagyjátékfilmje a szeptember a 7. és 17. között zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába kapott meghívást. Az Elfogy a levegőt megtörtént események inspirálták. A film szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes látható. A történetben Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő azonban váratlanul feljelenti egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Nagyon meglepett és nagyon örvendtem, hogy a filmünket beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába. Nagyon hálás vagyok a stábnak és mindenkinek, aki segítette az Elfogy a levegő létrejöttét” ‒ idézi a tájékoztató Moldovai Katalin, aki korábban úgy fogalmazott, ezzel a drámai történettel „a generációkon átívelő örökségünk mélyére akart hatolni, és felfedni azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a jelenünket”.

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet inkubátor programjának támogatásával, a Magma Cinema, a Spot Film, a Salamandra Film és a Digital Fiction Studios gyártásában készült. Executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéje Cári Tibor szerzeménye. A film november 2-től lesz látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

MTI Fotó: Bruzák Noémi (1. kép)
Forrás: MTI

2023.08.08