Colleen Hoover: Velünk véget ér

Könyvkritika

colleen-hoover-velunk-veget-er

A történet Bostonban indul, egy tömbház tetején, ahol a főhős a halálról elmélkedik nem sokkal azután, hogy túlságosan őszinte gyászbeszédet mondott apja temetésén. A város fényeit bámulva lesz figyelmes a közelében tomboló férfira, akivel összeismerkedve arra kényszerül, hogy alapos önismereti munkát végezzen és új fejezetet indítson életében.

Colleen Hoover bestsellerszerző – bár kívül-belül rózsaszínbe bújtatja a történetet – a bántalmazó kapcsolatok pszichológiájába vezeti be az olvasót, nemes egyszerűséggel, de nagyon határozottan állást foglalva az erőszakkal szemben.

A szerző rendhagyó módon mutatja be a főhős, Lily Bloom kamaszkorát: a dőltbetűs részek a lány naplóbejegyzései, amelyeket ideáljának, egy televíziós személyiségnek címzett. A naplóműfaj jót tesz a karakterábrázolásnak: egy kamasz lány félelmei, családi problémái és az első szerelem mámoros boldogsága révén megismerhetjük a főhős világát, miközben a jelenbeli vívódásait is láthatjuk.

A magával ragadó cselekmény egy szenvedélyes szerelem kibontakozását ábrázolja, amelyben fel-felbukkan ugyan a jóképű idegsebész bántalmazó volta, de csak annyira, hogy olvasóként se gyanakodjunk túlságosan, inkább fogjuk a véletlenre az egyre hevesebb indulatkitöréseket. Colleen Hoover mesterien szövi a szálakat, s olyan komplex személyiségű karaktereket rajzol, akiket sem megvetni, sem elmarasztalni nem tudunk, inkább igyekszünk megérteni cselekedeteik mozgatórugóit. A történet hitelességét nagyban meghatározza a tény, hogy a szerző maga is bántalmazó családból származik: Lily és Ryle kapcsolatában saját szüleinek házasságából kiindulva mutatja meg mindazt, aminek nincs helye egy stabil párkapcsolatban. A szerelmi regény címkéjével ellátott, főként fiatalok által olvasott bestseller igazi meglepetés, akár elrettentő példának is nevezhető, hiszen megmutatja az erőszak ezernyi árnyalatát, s lehetővé teszi azt, hogy érintettként felfigyeljünk a jelekre, kívülállóként pedig nagyobb megértéssel tudjunk viszonyulni azokhoz, akik áldozatok vagy akár elkövetők egy ilyen kapcsolatban. A szerző nem lehengerlő stílusával, sokkal inkább a mondanivaló súlyával igyekszik lekötni a figyelmünket; az idősíkok közötti ugrálást Lily kamaszkori naplójegyzetei és a jelenben megélt szerelem jelentik.

A Velünk véget ér remek kiindulópont egy kamaszokkal folytatott beszélgetéshez a bántalmazás ezer arcáról, a nemet mondás képességéről, a segítségkérés fontosságáról és az önismeretről, amely hozzásegít ahhoz, hogy felismerjük: méltatlan helyzetbe kerültünk.

A nagy sikerre való tekintettel a regényből filmes adaptáció is készül. A filmben Justin Baldoni színész-rendező, a MeeToo mozgalom támogatója alakítja Ryle-t, míg Lily Bloom szerepében Blake Lively-t láthatjuk. A szerző vezető producerként felügyeli a filmes munkát.

Colleen Hoover amerikai írónő. A Velünk véget ér a legismertebb regénye, amelyet furcsamód mindenhol romantikus regényként emlegetnek, mindannak ellenére, hogy jelentős társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, a könyv végén felsorolva azokat a lehetőségeket, ahol az áldozatok segítséget kaphatnak. A könyv nagy sikerére való tekintettel az írónő kiegészítette a regényt: a Velünk kezdődik (angolul 2022 októberében jelent meg, magyarul jelen sorok írásakor előkészületben van a Könyvmolyképző Kiadónál) valószínűleg újabb árnyalatokat, szempontokat ad az eredeti történethez.

Boncina-Székely Szidónia
Forrás: olvasoterem.com

2023.08.07