Nincs kitaposott ösvény

Csurák Erzsébet kiállítása a Triangulum Galériában

csurak-erzsebet-nincs-kitaposott-osveny

2023. július 13-án nyílt meg a Szent László Látogatóközpont Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) Csurák Erzsébet képzőművész kiállítása Nincs kitaposott ösvény címmel. A tárlat augusztus 20-ig látogatható.

Csurák Erzsébet művészi alkotásaival az elmúlt években többször is találkozhattunk Győrben: 2019-ben például Elsősorban selymek… címmel volt kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában, 2021-ben pedig ugyanitt „Ahogy én látom” elnevezéssel tekinthették meg nagyméretű selyemképeinek válogatását az érdeklődők. De a győri püspökség felkérésére megalkotta a városi keresztút hetedik stációját is. A július 13-án megnyílt Nincs kitaposott ösvény címet viselő tárlaton Csurák Erzsébet eddig nem látott képei szerepelnek, köztük öt nagyméretű, két méter hosszú, úgynevezett „lassú” selyemfestmény is.

Nincs kitaposott ösvény, de Isten tudja, hogy merre kell mennem! Ebből a hitből születtek meg a képek, amelyek az én világom selymei, sejtelmei. Napút, fényút, selyemút!” Csurák Erzsébet képzőművész selyemre festett alkotásai egy különös, néhol misztikus univerzumba kalauzolják a kiállított képek nézőit. Csak a rá jellemző „selyemúton” halad ‒és mutatja meg teremtett mikrokozmoszának lenyomatait az élet körforgásában.

Lírai és expresszív dekorativitással készült képeinek erőteljes színvilága és formanyelve a létező érzékelt világból az ő saját belső világát reprezentálja. A kompozíciókban életre keltett női alakok és időtlen figurák történeteket mesélnek, különös kalandra hívják a befogadót. Csurák Erzsébet alkotásai a selyemfestés technikájának az evolúcióját szemléltetik, ötvözve a hagyományos módszereket saját innovatív látásmódjával. Leginkább a gutta technikát kedveli, amely amellett, hogy a formákat és a színeket elválasztja, kiemelő és rezerváló szereppel is bír.

A kiállítás augusztus 20-ig tekinthető meg, minden nap 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

Forrás: gyor.egyhazmegye.hu

2023.08.02