Amulettől a szenes vízig

Kiállítás a Püspöki Udvarbíróházban

amulettol-a-szenes-vizig-kiallitas

2023. szeptember 3-ig látogatható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Püspöki Udvarbíróházban, a Borsos Miklós időszaki kiállítótérben az Amulettől a szenes vízig ‒ Sötét varázslatok kivédése és egyéb mágikus gyakorlatok emlékei a Kisalföldön című kiállítás.

Az izgalmas tárlat a Kisalföld területén ismert mágikus eszközökből és eljárásokból, azon belül is főként a bajelhárítás praktikáiból villant fel tárgyi emlékeket, bepillantást nyújtva az őskortól a 20. századig gyakorolt hiedelemszokásokba.

A mágia tárgyakkal nehezen megfogható témakör, hiszen a legtöbb ilyen céllal használt eszköz hétköznapi tárgy volt, melyet az idő, a helyszín, az eljárás vagy maga az azt végző személy tett természetfeletti hatásúvá. Legtöbb emlékünk néprajzi gyűjtésekben fennmaradt elbeszélésekből származik, melyekből a kiállítás tablóin kívül QR-kóddal elérhető kiegészítő tartalmak nyújtanak ízelítőt.

A tárlat célja, hogy a látogatót rávezesse a hiedelmek és mágikus gyakorlatok időn, társadalmi rétegeken és vallásokon átnyúló párhuzamaira.

A kiállítás szeptember 3-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2023.07.28