80 éves Mick Jagger, a rock fenegyereke

tmoni írása

mick-jagger

2023. július 26-án töltötte be 80. életévét Sir Michael Phillip „Mick” Jagger (1943) angol zenész, a The Rolling Stones (1962-) énekese és alapító tagja. Több mint hat évtizedes pályafutása során a rock történetének egyik legsikeresebb és legnépszerűbb alakja lett.

Dalszerzői együttműködése Keith Richards-szal (1943), az együttes gitárosával mind élettartamát, mind minőségét, mind eredményességét tekintve egyedülálló a zenetörténetben. Éppúgy, mint a banda, ami teljes joggal pályázhat a minden idők legrégebben játszó rockzenekara címre. Jagger jellegzetes hangja és energikus élő fellépése, valamint Richards gitárstílusa az együttes védjegyei.

the-rolling-stones

Az ellenkultúra képviselőjeként tartották számon (főként fiatalabb korában), és hírhedt volt megszámlálhatatlan romantikus kapcsolatáról, valamint a kábítószerekhez való vonzódásáról. Neve összefonódott a Rolling Stones-szal, de adott ki szólóalbumokat is (She's the Boss – 1985, Primitive Cool – 1987, Wandering Spirit – 1993, Goddess in the Doorway – 2001), valamint 22 kislemezt, melyek közül a legsikeresebb a David Bowie-val közösen felvett Dancing in the Street. Ezenkívül időről időre színészként is kipróbálta magát (10 film 1970 és 2019 között).

Jagger egy dartfordi középosztálybeli családból származik, és már gyerekkorában is folyton énekelt (még templomi kórusban is). Az 50-es évek közepén kezdődött zenei karrierje, mikor egy garázszenekart alapított barátjával, Dick Taylorral (1943), s Muddy Waters, Chuck Berry, Little Richard, Howlin' Wolf, valamint Bo Diddley dalait játszották. 1961-ben találkozott újra Keith Richards-szal, minden idők egyik legjobb gitárosával, akivel együtt járt általános iskolába. Hármasukhoz még ebben az évben csatlakozott Alan Etherington (1943) és Bob Beckwith – ők alkották a Blues Boys-t. Ez nem tartott sokáig, mert Mick és Keith Londonba költözött Brian Jones-hoz. Míg a két gitáros saját formáció létrehozásán dolgozott, Jagger a London School of Economicsra járt, hogy újságíró vagy politikus legyen. Brian – az Elmo Lewis nevet használva – az Ealing Clubban (1962-) kezdett dolgozni, ahol a Blues Incorporated néven ismert laza zenei formáció lépett fel Alexis Korner vezetésével. A trió együtt kezdett játszani Jones-szal, míg végül Jagger lett a banda énekese. Ez alapozta meg a Rolling Stones-t, melynek első fellépésére 1962-ben került sor. Jagger otthagyta az egyetemet, hogy minden idejét zenei karrierjének építésére fordíthassa.

mick-jagger

A banda kezdetben amerikai rhyth and blues előadók dalait adta elő, de Andrew Loog Oldham (1944) menedzser bátorítására Jagger és Richards hamarosan elkezdték írni saját dalaikat. Az első nemzetközi sláger az (I Can't Get No) Satisfaction volt, s ma is ez az együttes legismertebb dala. Az első albumok kereskedelmileg sikertelenek lettek, ráadásul a hatóságok üldözték őket kábítószer-használat miatt, de 1965-re azért sikerült befutniuk. Ahogy egyre híresebbek lettek, mind jobban dőlt a pénz, ezért 1971-ben Franciaországba költöztek, hogy elkerüljék a Harold Wilson (1916-1995) munkáspárti kormány által kivetett 93 százalékos szuperadó megfizetését. Ugyanebben az évben Jagger átvette a zenekar üzleti ügyeinek irányítását Richards heroinfüggősége miatt. Ez persze viszályhoz vezetett kettőjük között.

1973-ban jelent meg az Angie, amely az első volt a kereskedelmileg sikeres kislemezek sorában. A Rolling Stones turnézott, és egymás után adta ki az albumokat. Mindemellett Jagger a 80-as években szólókarrierbe is kezdett, ami azt jelentette, hogy a banda nélkül is fellépett különböző rendezvényeken, például 1985-ben a Live Aid több helyszínes jótékonysági koncertjén, ahol az It's Only Rock and Roll című duettet is előadta Tina Turnerrel. Amikor Keith felhagyott a heroinnal, és nagyobb részt követelt magának a döntéshozatalban, Mickkel való viszálya mélypontra jutott. Ő is szólólemezt adott ki, s úgy tűnt, ezek a külön utak a zenekar végét jelentik, de 1988-ban a két sztár újra nekiállt közös dalokat írni.

Jöttek a sikerek, 1995-ben pedig a Voodoo Lounge nyerte a legjobb rockalbumnak járó Grammy-díjat. A lemez népszerűsítését célzó turné a világ valaha volt legtöbb bevételt hozó turnéja lett. A Fortune amerikai nemzetközi üzleti magazin (1921-) szerint 1989 és 2001 között a Stones több mint 1,5 milliárd USD bruttó bevételt termelt, ami ékesen bizonyítja, hogy hiába telt el több évtized, ők még akkor is topon voltak. 2007-ben, a Bigger Bang Tourral a banda bekerült a Guinness World Records-ba a valaha volt legjövedelmezőbb (437 millió dollár) zenei turné címén. Az együttes azóta is aktív, bár 2019-ben Jagger átesett egy transzkatéteres aortabillentyű cserén.

Jagger egyszer volt házas, 1971 és 1978 között (Bianca Pérez–Mora Macias), de 8 gyereke született (Karis Hunt Jagger – 1970, Jade Sheena Jezebel Jagger – 1971, Elizabeth 'Lizzie' Scarlett Jagger – 1984, James Leroy Augustin Jagger – 1985, Georgia May Ayeesha Jagger – 1992, Gabriel Luke Beauregard Jagger – 1997, Lucas Maurice Morad Jagger – 1999, Deveraux Octavian Basil Jagger – 2016) 5 anyától (Marsha Hunt, Bianca Pérez–Mora Macias, Jerry Hall, Carla Bruni, Melanie Hamrick). 5 unokája és 3 dédunokája is van.

mick-jagger

A zenész egyedi hangja roppant erőteljes kifejezőeszköz mind az érzelmek tolmácsolására, mind a társadalom alternatív látásmódjának kifejezésére. Előadásmódja a rock frontembereinek sablonjává vált, mivel sok énekes beépítette színpadi jelenlétének elemeit a saját stílusába. Sokat tesz azért, hogy jó kondiban legyen a koncerteken. Fiatalabb korában napi 12 kilométert futott, úszott és kerékpározott, mellette balett-, jóga- és pilatesórákat is vett. Ma már persze kevesebbet sportol, de a színpadon még mindig odateszi magát. Vékony alkat, ám mindig odafigyelt a táplálkozásra is. Fénykorában szexszimbólum volt. Szívesen zenélt másokkal: a The Beatles-szel, John Lennonnal, Eric Claptonnal, a Who együttessel, Muddy Waters-szel, Dr. Johnnal, B. B. Kinggel, Peter Tosh-sal, Christina Aguilerával és Amy Winehouse-szal. Együttműködött a The Jacksons-szal, Bonóval, Carly Simonnal, Lenny Kravitz-cel, Flea-val, Pete Townshenddel és Dave A. Stewarttal.

Beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, a Songwriters Hall of Fame-be, valamint a Rolling Stones-szal a brit Music Hall of Fame-be. Szerepel a Rolling Stone magazin által összeállított legjobb énekesek listáján. Ha az uralkodó nem is, de Károly herceg lovaggá ütötte a populáris zenéért végzett szolgálataiért, úttörő munkájáért (stílust és szexepilt vitt a rock and roll zenébe), amely nagy hatást gyakorolt a következő generációkra. 16-szor jelölték Grammy-díjra, és 3-szor meg is kapta. Róla neveztek el egy kihalt állatnemzetséget (Jaggermeryx naida) és egy fajt is (Aegrotocatellis jaggeri). Sosem tanult zenélni, mégis összehozta a világ legmenőbb rockzenekarát. Elképesztő tempóban élte/éli az életét (szex, drog és rock and roll) az örökifjú zenész. Hogy mi a titka? Valószínűleg az, hogy a szenvedélye egyben a munkája is. Emellett az se utolsó szempont, hogy nincsenek anyagi gondjai, hiszen ő a leggazdagabb zenészek egyike: éves jövedelme 3,5 milliárd forint, nettó vagyona kb. 520 millió dollár.

tmoni

Forrás: wikipédia (magyar, angol), port.hu, mandiner, Újságmúzeum, WMN, literatura.hu, berbarometer.hu, Grammy Awards, Songwriters Hall of Fame, AllMusic, National Today, Rotten Tomatoes, marca, Biography, Dívány, Nullahategy.hu, This Day In Music, Cultura

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép .

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltő megnevezésével: 1. videó, 2. videó, 3. videó, 4. videó, 5. videó.

2023.07.26