Július 17. ‒ Az emojik világnapja

LSzimonetta írása

emoji

Az emojik és emotikonok átszövik mindennapi kommunikációnkat, óriási népszerűségnek örvendenek. Meghódították az egész világot, a különböző korosztályba tartozók is előszeretettel alkalmazzák őket. Szerethető jelzések, figurák, hiszen kicsik, cukik, édesek, szórakoztatók, kreatívak, könnyű használni őket és nem utolsósorban praktikusak, hiszen általuk érzelmeket fejezhetünk ki – szavak nélkül. Július 17-én az emojik világnapját ünnepeljük.

Mielőtt fejes ugrunk a témába, jó, ha tisztázzuk, hogy mik is azok az emojik és emotikonok? Ezek a kis „izék” az online kommunikációban vannak jelen, azon belül is a különböző közösségi médiumokban játszanak nagy szerepet. A különbség annyi kettőjük között, hogy az emotikonok szövegből álló karakterekből épülnek fel, amelyeket a billentyűzetünk megfelelő lenyomásával hozhatunk létre. Például a mosolygó arcot a :-) jelenti, a szomorú arcot a :-( jelképezi, vagy a kacsintást a ;-) jelekkel tudjuk ábrázolni. Az emojik pedig olyan grafikus ikonok, amelyek segítségével a szöveges üzenetben rejlő szándékunkat még jobban ki tudjuk fejezni. Mindkettőben azonos, hogy érzelmeket, hangulatot, tárgyakat, helyzeteket tudunk általuk közvetíteni – mindezt szavak nélkül.

emoji

Az emojik sokféle formában és kategóriában léteznek. Pontos számukat csak nagyjából tudjuk, mivel az emoji karakterkészlete folyamatosan bővül, amelyek visszatükrözik az aktuális trendeket és igényeket. Egy 2021. szeptemberi adat szerint 3633 karaktert vonultathatnánk fel, de ezek az egyes emojik különböző színű vagy stílusú változatait nem tartalmazzák. Mint láthatjuk, számuk egyre nő, így több ezer ikon közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt, amellyel aztán „hangot” adhatunk az éppen aktuális érzelmeinknek, lelkiállapotunknak. Vannak arckifejezéseket ábrázoló emojik, ezeket smiley-knak nevezzük (az elnevezés az angol smile = mosoly szóból ered). Ilyen például a mosolygó arc vagy a síró nevetés, de többek között vannak állatokat, tárgyakat, ételeket, italokat... stb. ábrázoló emojik is, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Az emotikonoknak kulturális jelentésük is lehet, bizonyos emojik más népeknél eltérő értelmezést kaphatnak, úgyhogy csak óvatosan bánjunk velük!

Történeti háttér

Az emojik a 2000-es évek elején váltak nagyon ismertté, és azóta terjedtek el széles körben, népszerűségük egyre csak nő. Sok platformon és alkalmazásban találkozhatunk velük, jelen vannak az okostelefonok üzenetküldő alkalmazásaiban, a közösségi médiában és e-mailben is könnyedén hozzáférhetők. De ne szaladjunk előre!

emoji

Az emotikonok közül a smiley (a mosolygó arc) a legnépszerűbb és leggyakrabban használt figura. Emócióink és pszichés állapotunk kifejezésére talán ezek a kis sárga kerek jelzések a legalkalmasabbak. Mint említettük, különféle változataik vannak, amelyekkel többek között örömöt, bánatot, vidámságot, szomorúságot vagy haragot tudunk kifejezni – illetve ezek változatait.

A világ első smiley arcát Harvey Ross Ball amerikai reklámművész tervezte meg egy biztosítással foglalkozó cég számára, akik belső alkalmazásra használták fel a smiley-t: a dolgozók kedélyállapotát szerették volna ezzel a mosolygós emblémával növelni. Az ikon nagyon hamar népszerűvé vált, az 1970-es években pedig már az első digitális változatai is megjelentek. A dolog pikantériája az, hogy Ball soha nem védette le az ikonikus smiley-képet, munkájáért mindössze csak 45 dollárt kapott!

emoji

Az emojik története az 1990-es évekre nyúlik vissza – maga az emoji szó japánul kép karaktert jelent. A japán távközlési vállalat munkatársa, Shigetaka Kurita volt az, aki az első, egyszerű, pixelgrafikus emojikat létrehozta, amelyeket aztán az elektronikus üzenetküldésben (mint például mobiltelefonokon történő szöveges kommunikáció) kezdték el használni. A kis piktogramok rohamtempóban hódították meg a világot, az emberek előszeretettel tették színesebbé üzeneteiket általuk. Kezdetben egyszerűbb formában léteztek, és csak Japánban voltak elérhetők, de ahogy a mobiltelefonok egyre szélesebb körben elterjedtek, úgy az emojik is egyre nagyobb teret hódítottak maguknak.

emoji

Matricák – az emojik nagytestvérei

Az emojikhoz hasonlóak a matricák, amelyek alapvetően úgy működnek, mint a kis piktogramok. Gyakorlatilag az emojik nagytestvérének nevezhetjük őket. A chatprogramokban található matricák vagy stickerek olyan képek vagy illusztrációk, amelyekkel még színesebbé és kifejezőbbé tehetjük üzeneteinket. A matricák használatával is különféle érzelmeket, reakciókat jeleníthetünk meg. A különbség annyi, hogy kidolgozásuk részletesebb, méretük pedig nagyobb mint az emojikéi. A matricák is lehetnek mosolygó arcok, animált karakterek, vicces szövegek vagy bármilyen más csillogó-villogó grafikus elemek. A lényeg, hogy általuk még egyedibb és még szórakoztatóbb stílusban fejezhetjük ki magunkat. Általában a chatprogramok beépített matricagyűjteményéből választhatjuk ki őket, amelyek platformonként változhatnak. Néhány üzenetküldő alkalmazás lehetővé teszi számunkra, hogy saját matricákat hozzunk létre. Az alkalmazás beépített áruházából vagy matricaboltjából pedig további stickereket tudunk vásárolni, ezáltal még sajátosabbá tudjuk varázsolni „hangvételünket”.

emoji

Az Emoji-kultusz

Az emotikonok azon túl, hogy a különböző közösségi médiumokban jelen vannak, mindennapi életünkben is teret hódítottak maguknak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a művészet, a kultúra, a divat és egyéb kiegészítők világában is visszaköszönnek ránk: többek között láthatjuk őket pólókon, sapkákon, táskákon, ruhákon és a mozivásznon is. Az Emoji-film egy 2017-es, amerikai 3D-s számítógépes-animációs vígjáték, amelyet Tony Leondis rendezett az emoji szimbólumok alapján.

emoji

Mint ahogy láthatjuk, az emojik egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert ismertségüket és népszerűségüket tekintve. Számuk folyamatosan növekszik, kultuszkörük egyre szélesedik. Szerethető kis figurák, cukik, édesek és szórakoztatók, könnyű használni őket – nagy valószínűséggel a népszerűségük pont ennek tudható be.

LSzimonetta

Forrás: Wikipédia, digitalhungary.hu, femina.hu, pcworld.hu, rejoy.hu, mindenuttno.hu, woohoo.hu

A képek a pixabay.com és a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép.

2023.07.17