Fleetwood Mac: Rumours

Minden idők legjobb rockzenei albumai 6. rész ‒ tmoni írása

fleetwood-mac-rumours

A Rumours a brit-amerikai rockegyüttes, a Fleetwood Mac tizenegyedik stúdióalbuma, amely 1977. február 4-én jelent meg. Hatalmas sikert aratott mind a közönség, mind a kritikusok körében, ráadásul Grammy-díjat kapott.

A producerek Ken Caillat (1946) és Richard Dashut (1951) voltak, a felvételek Kaliforniában készültek. A piacra kerülés után a zenekar világ körüli turnéra ment, bár a Rumours-nak nem volt szüksége népszerűsítésre, hiszen egy hónap alatt több mint 10 millió példányban kelt el. A zenei anyagból 4 kislemezt adtak ki: Go Your Own Way, Dreams, Don’t Stop és You Make Loving Fun.

A meglepően populáris lemez zenéjét elektromos és akusztikus hangszerelés, hangsúlyos ritmusok, gitárok és billentyűk keveréke jellemzi, dalszövegei pedig személyes és gyakran zaklatott kapcsolatokat érintenek. A szakemberek szerint a produkció minőségét főként a három énekes (Lindsey Buckingham, Stevie Nicks és Christine McVie) által biztosított vokális harmónia adja, amely a későbbiek során inspirálta a különböző műfajú zenéket játszó művészeket. Több mint 40 millió darabot adtak el belőle, amivel bekerült a világ legsikeresebb albumai közé.

Sajnos a felvételeket lassította a tagok közti, magánéletükből adódó feszült viszony, valamint a sok kábítószer, így a tervezettnél később készült el. A munkacímet (Yesterday’s Gone) Rumours-ra változtatták, és megalkották a borítót is: az első oldalon stilizált felvétel látható Fleetwoodról és Nicks-ről, a hátlapra pedig zenekari portrék montázsa került. Az ehhez használt összes fényképet Herbert Worthington (1944-2013) rock & roll fotós készítette.

A dalszövegeket Buckingham, Christine McVie és Nicks írták, a The Chain az egyetlen szám, amelyben minden tag együttműködött – mellesleg ez a lemez legbonyolultabb szerzeménye. A zenei anyagban keverve használtak hagyományos akusztikus és elektromos hangszereket, és felbukkannak speciális darabok is, mint például a 12 húros gitár, a csembaló, a konga vagy a rumbatök. A hangzásvilága tökéletes, minden túlzástól mentes, s a hangszerelése olyan „kíméletes”, hogy a dallamok ettől sokkal erőteljesebbnek és emlékezetesebbeknek hallatszanak. Zseniális megoldások – profi módon megvalósítva.

Az I Don't Want to Know egy teljesen egyedi hangvételű country-rock himnusz, a Never Going Back Again Buckingham zseniális szerelmi nosztalgiázása, az Oh, Daddy egy bájos, aranyszínű álom, a Second Hand News egy dübörgő gitárral kísért vidám és örömteli dallam, a Songbird egy gyönyörű szám Christine McVie-től a szerelemről, a You Make Loving Fun egy funky beütésű halhatatlan csoda, a Don’t Stop a lemez legfelemelőbb száma, a Go Your Own Way a legeslegjobb, a Dreams a legnagyobb sláger, a Gold Dust Woman pedig az a dal, amely tökéletesen tükrözi a bandát.

Az albumon nincs zenész közreműködő, kizárólag az együttes tagjai hozták létre ezt a halhatatlan remekművet: Lindsey Buckingham (ének, gitárok, ütőhangszerek), Stevie Nicks (ének, tambura), Christine McVie (ének, billentyűs hangszerek), John McVie (basszusgitárok) és Mick Fleetwood (ütőhangszerek, tambura, elektromos csembaló, hangeffektusok). Ez volt a zenekar klasszikus felállása. És a Rumours egy csodálatos közös alkotás, melyben mindegyikük a legjobb formájában jelenik meg. Buckingham zaklatott lendületessége (Second Hand News, Never Going Back Again, Go Your Own Way) áthatja az egész lemezt, Nicks Dream-se az elveszett szerelem édes-bús himnusza, és Christine McVie (Don’t Stop, Songbird, You Make Loving Fun) is komoly nyomot hagyott maga után.

fleetwood-mac

A Rumours-t tartják a Fleetwood Mac (1965-1995, 1997-) magnus opusának, ami 2003-ban bekerült a Grammy Hírességek Csarnokába is. 2004-ben újramaszterelték, és újra kiadták, 2017-ben pedig beválasztották megőrzésre a National Recording Registry-be, mivel a Kongresszusi Könyvtár „kulturálisan, történelmileg vagy esztétikailag jelentősnek” minősítette. Szerepel a Rolling Stone magazin minden idők legsikeresebb albumainak listájában, és helyet kapott az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is. És még ma is veszik, hiszen a mondanivalója most is aktuális, a zenéje pedig – a folk, a pop és a rock speciális ötvözete – sose megy ki a divatból.

Tracklist:

A. oldal

01. Second Hand News
02. Dreams
03. Never Going Back Again
04. Don’t Stop
05. Go Your Own Way
06. Songbird

B. oldal

01. The Chain
02. You Make Loving Fun
03. I Don’t Want to Know
04. Oh Daddy
05. Gold Dust Woman

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, angol), AllMusic, Andover Audio, Smooth Radio, BBC, This Day In Music, Far Out Magazin, The Guardian, People

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 2. kép; 3. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó; 4. videó; 5. videó.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: The Beatles: Abbey Road
2. rész: Led Zeppelin II.
3. rész: Pink Floyd: Wish You Were Here
4. rész: The Who: Who’s Next
5. rész: The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced

2023.07.21