Livraria Lello, a világ legszebb könyvesboltja

Hát ez csúcs! 65. rész – SzaSzi írása

livraria-lello

Jé, ez olyan, mintha egy Harry Potter-film díszlete lenne! Akár az is lehetne, de a portói Livraria Lello, mint a neve is mutatja, mégsem egy varázslóképző, hanem a világ legszebbjének kikiáltott könyvesbolt.

Azért a Harry Potter-történethez is van köze, és ami azt illeti, a világ legszebb könyvesboltjához igencsak jól illik a világ egyik leghíresebb regénysorozata! A szóbeszéd szerint az 1990-es évek elején tíz évig Portóban élő és angoltanárként dolgozó J. K. Rowling is betért a boltba, nyilvánvalóan lenyűgözte annak belső tere, így nem véletlen, ha a Roxfort lépcsőházának leírásakor a Lello könyvesboltjáéra ismerünk. A Roxfort lakóinak jelmeze is erősen emlékeztet a portói egyetemisták viseletére, ez még egy bizonyíték arra, hogy az írónőre mennyire nagy hatással volt ez a környezet. Persze ez a kapcsolódás a hely forgalmát is jelentősen megnövelte, évente közel egymillióan látogatják, nem csak a Potter-rajongók. A tumultus elkerülésére 2015 óta belépőjegyet kell váltani, ám a mindössze 5 eurós beugrót le lehet vásárolni, akár például valamelyik Rowling-kötetre az eddig lefordított nyelvek szinte bármelyikén.

Hogyan találjuk meg a boltot? Nagyon egyszerűen! Portó belvárosának felfedezésekor a látnivalók között kószálva, közel a Clerigos harangtoronyhoz, ha egy neogótikus külsejű épület előtt hosszan tekergő sort látunk, biztosan megérkeztünk. A homlokzaton két festett figurát láthatunk, egyik a Tudományt, másik a Művészetet szimbolizálja (José Bielman munkái). Ha pedig végre sikerül a könyvek és a tudás templomába bejutnunk, az ikonikussá vált lépcsősor, a lenyűgöző mennyezeti ólomüveg, a csipkésre faragott faborítás és egyéb apróbb részletek hamar meggyőznek bennünket arról, hogy mennyire fantasztikusan ötvöződik a gótika a szecesszióval és az Art Deco elemeivel (Xavier Esteves), mennyire harmonikus együtt a régi és az új.

Az épületet 1906. január 13-án avatták fel. A Francisco Xavier Esteves tervei alapján, két év alatt készült épület tele van egyedi építészeti megoldásokkal. Az akkori építészeti irányzatok ihlették, olyan stílusok, amelyeket a gazdag, pazar, látványos jelzőkkel illethetnénk. A könyvesbolt belsejében a földszintről magasodó falak, aprólékosan kifaragott boltívek, impozáns mennyezet, oszlopok Art Deco vonásaikkal egy varázslatos világba vezetnek. 2013-ban műemlékké nyilvánították, mint az eklektikus építészet egyik legfontosabb épületét. Kétségtelen, hogy a ház legemblematikusabb és legtöbbet fotózott eleme a középpontban kígyózó lépcsősor, amelynek látszólagos könnyedsége megtévesztő, hiszen nem fából, hanem vasbetonból készült. Az eredetileg barnára festett lépcsőket 1993-ban a kivitelező hibájából véletlenül vörösre kenték át. José Rodrigues szobrászmester viszont nagyon is el volt ragadtatva ettől az extrém színtől, amelyet végül így hagytak, azóta pedig már természetessé vált. Ugyancsak sokat fotózott és rendkívüli látvány Samuel Van Krieken holland mester hatalmas méretű és élénk színű ólomüveg ablaka, amely a bolt mennyezeti világítását adja. 55 panelje 8 méter hosszú és 3,5 méter széles vasszerkezetben van elhelyezve, középen olvasható a „Decus in Labore”, azaz „Méltóság a munkában”, az aranyszabály, amelyet mindazok megfogadtak, akik valaha is ebben a házban dolgoztak.

livraria-lello

A Livraria Lello sokkal több, mint ikonikussá vált tér, az elmúlt egy évszázad történelme beleivódott falaiba, és nem is titkolják, hogy büszkék a múltjukra. A földszinten például még látható az a szállítókocsi (az eredetinek mása) és pályája, amely tanúja a bolt kiadói múltjának. A kezdetektől az 1990-es évek elejéig szállították ezeken a könyveket a pincében található raktárból egészen a bejárati ajtóig, ma már persze csak dekoráció. A vitrinekben is egészen különleges kötetek sorakoznak, azoknak a történelmi kiadóknak és könyvesboltoknak az emlékét őrzik, amelyek kiadói gyűjteményeit idővel a Livraria Lello szerezte meg, mint például az Ernesto Chardron Nemzetközi Könyvesboltja és a Livraria Lemos & Co. Külön térben tárolják a legértékesebb darabokat azok számára, akik a könyvet művészetként, vagy éppen befektetés tárgyaként keresik, itt az irodalom szerelmesei a világ legkülönlegesebb alkotásaiban gyönyörködhetnek.

A 2017 és 2018 közötti legutóbbi jelentősebb állagmegóvási és restaurálási munkálatok során nagyon érdekes történelmi nyomokra bukkantak: sorsjegyek kerültek elő pultok, polcok mögül. Ki rakhatta oda őket és miért? Kiderült, hogy az évek során több könyvkereskedő is babonából sorsjegyeket dugott el, azt remélve, hogy megismétlődik Ernesto Chardron szerencsés története. Ő volt az, aki 1869-ben könyvesboltot nyitott lottónyereményéből, ezzel tulajdonképpen megalapozta a Livraria Lello történetét, amely évekkel később nyitotta meg kapuit, miután megszerezte az Ernesto Chardron Nemzetközi Könyvesboltja összes fontos eszközét, beleértve a portugál irodalom néhány nagy nevének, például Eça de Queirósnak és Camilo Castelo Branconak a kiadói jogait is. Ekkor került elő a lépcsősor aljában Xavier Esteves tervezőmérnök aláírása is.

A kiállításokról szólva érdemes megemlíteni azt a 400 mellszobrot felvonultató installációt, amely nemcsak a város híres alakjait ábrázolja, mint például Siza Vieira építész, Richard Zimler szerző és João Botelho filmrendező, hanem névtelen polgárokat is, a hagyományos Bolhão piac árusaitól a Nossa diákjaiig. Külön szobában állítanak emléket José Saramagonak, az egyetlen portugál nyelvű szerzőnek, aki 1998-ban vehette át az irodalmi Nobel-díjat. 2023 áprilisában pedig A kis herceg megjelenésének 80. évfordulóját többek között emlékkiadással ünneplik, illetve hozzá kapcsolódó interaktív installációval is.

Bizony, a Livraria Lello nemcsak a világ legszebbjének tartott könyvesbolt, hanem a Tiqets felmérése és a világ minden tájáról érkezett szavazatok alapján a „Leginnovatívabb helyszín” díját is elnyerte. A Tiqets által 2017 óta szervezett Remarkable Venue Awards a világ legjobb múzeumait és turisztikai látványosságait ismeri el. Ugye, hogy rengeteg okunk van felkeresni a Livraria Lellot?

SzaSzi

Forrás: livrarialello.pt, wikipedia, localporto.com

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép, 7. kép, 8. kép, 9. kép, 10. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje
37. rész: A világ legnagyobb működő vízkereke
38. rész: A világ legkisebb Bibliája

39. rész: A világ legrégebbi társasjátéka
40. rész: Közép-Európa legszebb malma
41. rész: A világ legrégebbi épülete

42. rész: A világ legnagyobb madárszobra
43. rész: A világ legrégebb ideje működő filmszínháza
44. rész: Nouadhibou-öböl – A világ legnagyobb hajóroncs temetője
45. rész: A világ legrégebbi csillagtérképei
46. rész: Minden idők legrégebben játszó rockzenekarai
47. rész: A világ legrégebbi egyetemei
48. rész: Tomorrowland – A világ legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja
49. rész: A világ legelső nemzetközi filmfesztiválja
50. rész: Vidám temető Szaploncán
51. rész: A világ leghidegebb települése
52. rész: Ain Dubai – A világ legnagyobb óriáskereke
53. rész: LUMA Arles
54. rész: Cannes víz alatti ökomúzeuma
55. rész: A világ legnagyobb könyvtára 1. ‒ A Kongresszusi Könyvtár
56. rész: Ada Lovelace és a világ első számítógépes programja
57. rész: A világ legnagyobb könyvtára 2. ‒ A British Library
58. rész: A világ leghosszabb túraútvonala
59. rész: Agatha Christie: Egérfogó ‒ A világ leghosszabb ideje futó színházi előadása
60. rész: A világ legnagyobb Gömböce
61. rész: A dán Rubjerg Knude világítótorony
62. rész: A Leshan-i Dafo – a bölcsesség és a megvilágosodás szimbóluma
63. rész: A világ legtöbb nyelvére lefordított könyv: A kis herceg
64. rész: A pompeji kőtestek titka

2023.07.16