A művész és a város

László Ákos grafikusművész monumentális falfestménye Debrecenben

a-muvesz-es-a-varos-debrecen

2023. július 3-án mutatták be Debrecenben azt a Piac utca 28. szám alatt, a Gambrinus közi szecessziós bérpalota leghátsó frontjának tűzfalára festett hatalmas alkotást – a Cívisház Zrt. és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár jóvoltából –, melyet a Grafik Trafik street art művészei készítettek el László Ákos grafikus A művész és a város című munkája alapján.

A 28 méter magas, 260 négyzetmétert lefedő festmény 5 nap alatt került fel a falra a debreceni Grafik Trafik csapata művészeinek, Vékony Tamásnak és Verhóczki Zsanettnek köszönhetően. A művész és a város című, rendkívül látványos grafikai alkotáson – melynek eredeti rajza László Ákos szinte minden kiállításán szerepelt – megjelenik a halközi iker bérpalota, valamint előterében maga a művész, akinek mappájából éppen a Református Nagytemplom grafikai vázlata csusszan ki. A festményen a művész lábai mellé került Ady Endre-idézet, a Mi köt ide?… első versszaka is jól olvasható:

Mi köt ide engem
Hol nem szeret senki?
Ez idegen helyen
Mit tudok szeretni?
Ha elmegyek innen,
Minek vágyom vissza?
Lefekvő órámban
Mért fakadok sírva?

a-muvesz-es-a-varos-debrecen

László Ákos az alkotás ünnepélyes felavatásán elmesélte, az eredeti rajz, A művész és Debrecen története 1997-re nyúlik vissza, amikor a Cívisház meghirdette a Városunk, Debrecen nevű pályázatot, amelyen első díjat kapott. Az átadón azt tanácsolták neki, a rajzok érdekesebbek annál, mint hogy csak néhány héten keresztül lássa a közönség. Felkérték egy naptár készítésére, így készült egyre több rajz – ahogy a művész hívja – kis szerelméről, Debrecenről. „Látva ezt a különleges, szakmailag tökéletes produkciót, azt kívánom, hogy legalább egy vonalat húzhattam volna” – mondta László Ákos elérzékenyülve, felpillantva a hatalmas alkotásra. ‒ „A csodálatos, megfestett tűzfalak városába érkeztem” ‒ ezt fogja mondani évekkel később egy művész vagy egy író, ha Debrecenbe jön.

a-muvesz-es-a-varos-debrecen

László Ákos magyar grafikusművész Budapesten született 1940. március 6-án. A második bécsi döntés családjával együtt a ma ismét Romániához tartozó területekre (Partium, Erdély) sodorta. Gyermekéveit Nagyváradon töltötte. 1965-ben a kolozsvári képzőművészeti főiskola képgrafikusi szakán végzett. 1982-ben települt át Magyarországra, jelenleg Debrecenben él. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a MGSZ, a DAB Szellemi Szabadlegények Társaságának, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének egyik alapítója. Számos hazai és nemzetközi művésztelepi tagsággal is rendelkezik, a francia Bessans város és a svájci St. Gallen művészeti ösztöndíjasa. Tanulmányúton járt a Szovjetunióban, Litvániában, Franciaországban. 1963-tól vesz részt csoportos és egyéni, hazai, valamint nemzetközi kiállításokon. 1998-tól rendszeresen jelen van a Debreceni Nyári Tárlatokon. Gazdag azok névsora, akik inspirálták: Arany János, Ady Endre, József Attila, Márai Sándor, Áprily Lajos, Köteles Pál, a „másik hazából” pedig Bessenyei György és Kármán József.

Szilvási Krisztián
MTI Fotók: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI, haon.hu, 24.hu, kozterkep.hu, Wikipédia

2023.07.19