Hídszerep Európa és Ázsia között, avagy Törökország orosz rulettje

Pénzváltó Nikolett könyvbemutatója a győri MCC-ben

penzvalto-nikolett-konyvbemutato-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja nyáron is várja szakmai előadásaira az érdeklődőket. Július 4-én Pénzváltó Nikolett Törökország orosz rulettje című könyvéről beszélgetett a szerzővel Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A beszélgetés a központ udvarán felállított mini színpadon zajlott, így a könyvbemutató egy hangulatos nyáresti programként várta a közönséget. Pénzváltó Nikolett turkológusként a téma avatott szakértője, aki sok új, érdekes információt osztott meg a résztvevőkkel. Kifejtette, hogy hazánkban meglehetősen kevesen foglalkoznak Törökország geopolitikai és nagyhatalmi státuszával, pedig a térség meghatározó szereplője, akivel a mindenkori magyar politikai vezetésnek kell és érdemes is számolnia. Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből következően egy geopolitikai háromszögben fekszik, melyek végpontjai Moszkva, Berlin és Isztambul. A mindenkori magyar történelmet e hármas reláció határozta meg.

penzvalto-nikolett-konyvbemutato-gyori-mcc

Pénzváltó Nikolett kifejtette, hogy az orosz-török kapcsolatok a történelem során mindig hektikus képet mutattak, és nemegyszer keveredett egymással a két ország fegyveres konfliktusokba, háborúkba. A múlt évben kirobbant orosz-ukrán háborút követően Törökország biztonságpolitikai szerepe is felértékelődött, és hol úgy tűnik, hogy vállalná a békeközvetítő szerepét, hol pedig élen jár a fegyverszállításokban. Törökország – mint a térség meghatározó katonai hatalma – amellett, hogy igyekszik kiterjeszteni hatalmát a közvetlen térségére, sok olyan belső problémával is küzd, melyek nagyhatalmi ambícióit gátolhatják. A közelmúltban lezajlott elnökválasztás során több olyan strukturális probléma is nyilvánosságra került, mint a munkanélküliség és az ország adósságállománya, melyek megosztják a török társadalom egészét.

penzvalto-nikolett-konyvbemutato-gyori-mcc

Törökország fontos hídszerepet tölt be Európa és Ázsia között, mely szerep Európa számára főként a Kis-Ázsia felől érkező migráns csoportok ellenőrzésében nyilvánul meg. E kényes geopolitikai szerepet a török vezetés nemegyszer az Európia Unióval szemben mint lehetséges „zsarolási” tényezőt alkalmazza, mely elsősorban a Törökország területén állomásozó kb. 4 millió afgán, szír, kurd lakosság továbbengedésében vagy visszatartásában nyilvánul meg. Törökország minden bizonnyal fontos szerepet fog betölteni a kialakulóban lévő geopolitikai világrendben, elsősorban mint a közel-keleti régió szervező ereje, biztonságpolitikai aktora.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára, melyekről a Facebook-oldalukon szerezhetnek információt.

2023.07.14