Bekukkantottunk az Audiba

Az Audi Hungaria nyílt napján jártunk – Berente Erika írása

audi-nyilt-nap-2023

„Nézz be hozzánk július 8-án!” szlogennel invitálta az autóipar és a vállalat iránt érdeklődőket az idén harmincéves Audi Hungaria Zrt. A győri gyárban 1993-as alapításakor kizárólag motorokat gyártottak. A tevékenységi kör 1998-ban járműgyártással, majd 2001-ben műszaki fejlesztéssel bővült. 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is.

A járműgyártás 2013 nyarától présüzemmel, karosszériaüzemmel, lakkozóval egészült ki, és azóta is az autógyártás teljes vertikumát fedi le. 2018-ban az Audi Hungariánál megkezdődött az elektromos motorok sorozatgyártása is.

A jubileumi nyílt napon a látogatók betekintést nyerhettek a fejlesztésbe, a munkaszervezésbe, a logisztikába, a termelés egész folyamatába, a munka- és környezetvédelembe, a minőségbiztosításba és az erőforrásgazdálkodásba is. Bejárhatták a Járműgyár, a Motorszerelde, a Szerszámgyár, a Karosszéria- és a Présüzem csarnokait, és részt vehettek az Audi Hungaria Expo-n is. Ez a felsorolás elég száraznak tűnhet, de higgyék el, a rendezvény kicsit sem volt unalmas!

audi-nyilt-nap-2023

A nyílt napon több mint 200 izgalmas, szórakoztató és inspiráló program várta a látogatókat. A szervezők számtalan ötlettel rukkoltak elő, hogy izgalmassá tegyék a gyárkomplexum bemutatását, néhány a hívó mondatok közül: Hallottak már a szivárgásvizsgálatról? A láthatatlan székről? Tudják, hogy miként készülnek a legendás Audi karikák? Mit kínál a Gyógyszoba? Ismerjék meg az akusztikai hibaanalízis zajos világát! Nézzék meg, hogyan teljesít a robotsofőr a fékpadon! Hogyan zajlik egy egyetemi kísérlet ipari környezetben? „Atmoszférikus Plazmaszórás”. Audi Selfie-Box. Egyedi, szuperprémium szerszámgyáras modellek bemutatója. VR-kirándulás. Hajszál híján tökéletes! Itt a piros, hol a piros? Tőlünk csak hibátlan darab távozhat! Star Wars – a robot visszavág. Audi Tetris Challenge. Amőbázz a robotunkkal! Nézünk, mint a moziban. Óriások erejével. Precíz, mint egy svájci óra, csak milliószor nagyobb. Zöldebben is lehet. Festőrobotok tánca. Kábelbarátok. Szerelem, szerelem, szerelem ...és mégsem áll össze? Audi modellpaletta – exkluzív Audi autókiállítás kizárólag a nyílt napon. Kerékcsere-verseny. A mindent látó szem. Mi a különbség az ellátási lánc és a logisztika között? Targonca szimulátor. Vigyázat, orkán jellegű szél várható! Próbáld ki magad! A jövő megérkezett: robotika, VR, 3D nyomtatás. Karrier Zóna – Chill & Choose... És még így sem láttunk mindent!

Az Audi városunk meghatározó ipari létesítménye, közel 12 ezer ember munkáltatója. Tudatosan segíti a jól képzett, innovatív munkaerő utánpótlását. Alapfokú iskolát működtet, támogatja a korszerű oktatást mind a szakmunkásképzésben, mind a Széchenyi István Egyetemen. Közhasznú vállalásokat tesz: a győri sport mellett a kultúrát is támogatja, a Győri Balett mecénása. Az eltelt egy emberöltő alatt az Audi besimult a város szövetébe. Nem csoda, hogy a program iránt több ezren érdeklődtek.

Szöveg és fotók: Berente Erika

2023.07.13