Megnyílt az első immerzív, digitális művészeti kiállítóhely Budapesten


cinema-mystica-parisi-udvar

Megnyílt az első immerzív, digitális művészeti kiállítóhely Budapesten, a Parisi udvarban: az újmédiumokat felvonultató galéria első tárlata a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi a fókuszba.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a Cinema Mystica elnevezésű művészeti projekt célja alapján félévente rendeznek majd kiállítások a Parisi udvarban, bemutatva a hazai és kelet-közép-európai térség újmédia alkotóit. Az új galéria első tárlatán digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatókat. A több mint 20 interaktív egyedi installáció 1200 négyzetméteren, 10 teremben kapott helyet, a művészek között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek.

A művészek többsége a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül került ki. A munkák arra keresik a választ, hogy lehet-e a digitális művészet vizionárius, közvetíthet-e szakrális tartalmakat, a technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében, valamint hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásában. A tájékoztató szerint az immerzió a belemerülést fejezi ki. Ez a kiállítás tekintetében bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény három dimenzióban érhető el. Ennek köszönhetően a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat.

A bemutatóhoz 85 darab projektort, 5 kilométer kábelt, csúcstechnológiájú médiaszervereket, érzékelőket és speciális hangszórókat, rezonátorokat használtak fel – idézi a tájékoztató Vigh Dávidot, a kiállítóhely művészeti vezetőjét, a kiállítás kurátorát, aki szerint a legkomplexebb installációban, a The Gardenben 17 projektor vetíti a teret, infravörös kamerák szolgálnak szenzorként, a padló interaktív, a tér közepén pedig egy ledes fényinstalláció, egy életfa található.

A kurátor kiemelte még az Aedan című, ChatGPT alapú, interaktív multimédiás installációt, amely a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás interakcióját járja körbe, és belépve a szobor érzékelő zónájába, egy mikrofonon keresztül bármit lehet kérdezni az entitástól. „A szoborra mappelt képek az eredeti pixelhalmazból kiindulva, a néző szöveges promtjaiból hoznak létre az MI által generált tartalmakat” ‒ emelte ki Vigh Dávid.

A kiállítók között van ABDFX, AuralEye, Zemba Ákos, Blase Clark, Katona Kati, Krizanic Antonin, Zeke Ádám, Fóris-Ferenci Gábor, Mátis András, NAAVI, Szatmári György Dure, Nagy Kála, Polonyi András AXA és Fekete Máté – írják a tájékoztatóban.

Forrás: MTI
Fotó: cinemamystica.net

2023.07.16